Οι πωλήσεις της Apple εισέρχονται στην μετά-iPhone εποχή

Για πρώτη φορά από το 2012, οι πωλήσεις του iPhone συνεισέφεραν κατά ποσοστό λιγότερο του 50% στα συνολικά τριμηνιαία έσοδα της Apple, που παρουσιάστηκαν χθες μετά το κλέισιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, ένα σημάδι ότι η εταιρεία εισέρχεται σε μια νέα φάση, προσπαθώντας να ξεπεράσει την εδώ και πολλά χρόνια εμβληματική ναυαρχίδα της .

Ενώ η Apple ανέφερε ρεκόρ 11,5 δισ. δολαρίων στις πωλήσεις υπηρεσιών στο τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους και παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις στον τομέα των φορητών συσκευών, όπως το ρολόι Apple Watch, δεν φαίνεται να μπορεί να αποκόψει την εξάρτηση από το iPhone. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων αυξάνονται, εξακολουθούν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την φιλοσοφία του smartphone.

Όλες οι σημαντικές υπηρεσίες και τα φορητά προϊόντα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών, ρολογιών και των ασύρματων ακουστικών AirPods, λειτουργούν καλύτερα με το smartphone της Apple. Υπηρεσίες όπως το App Store, η Apple Pay, η Apple News + και η επερχόμενη γενιά παιχνιδιών έχουν την βέλτιση απόδοση όταν χρησιμοποιούνται κυρίως με το iPhone.

Συνδυασμένες, οι δύο μεγάλες ανεξάρτητες γραμμές προϊόντων της Apple που δεν συνδέονται με το iPhone, δηλαδή οι υπολογιστές Mac και οι συσκευές tablet, iPad αποτελούσαν μόνο το 20% των εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, παρά τα κέρδη που είχαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου χρόνου. Η Apple εργάζεται επίσης σε ένα πρωτοποριακό ζευγάρι ακουστικών εικονικής πραγματικότητας που θα είναι έτοιμο τα επόμενα χρόνια, αλλά και αυτό είναι επίσης πιθανό να είναι άμεσα εξαρτώμενο από το iPhone.

Για να μπορεί να θεωρεί επιτυχημένη η Apple στην εποχή πέρα ​​από το iPhone, θα πρέπει να συνεχίσει να πουλά τα συγκεκριμένα τηλέφωνα ή να καταστήσει τις υπηρεσίες μουσικής, τις ψηφιακές πληρωμές , τις υπηρεσίες βίντεο και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρει χρηστικές και προσβάσιμες και στις ανταγωνιστικές συσκευές, ώστε να μπορεί να πάρει και από εκεί μερίδιο αγοράς.

Τα έσοδα από το smartphone μειώθηκαν κατά 12% στο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο τα στελέχη της Apple δήλωσαν σε τηλεδιάσκεψη ότι παρά την μείωση η φετινή προσπάθεια ανανέωσης των πωλήσεων με εκπτώσεις, περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και προγράμματα με ευκολίες πληρωμής, λειτουργεί.

Ο Οικονομικός Διευθυντής Luca Maestri δήλωσε ότι το πρόγραμμα στα καταστήματα «δείχνει μεγάλη δυναμική» και έχει οδηγήσει σε πενταπλάσιες συναλλαγές από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δει «ισχυρή ανταπόκριση από τους πελάτες».

Η αισιοδοξία των στελεχών επεκτάθηκε και στις προβλέψεις της εταιρείας για το τρέχον τρίμηνο στο οποίο θα ξεκινήσουν να παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα iPhone. Η Apple προβλέπει έσοδα ύψους 61 δισ. δολαρίων έως 64 δισ. δολαρίων στην περίοδο που θα λήξει τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας το μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Η πρόβλεψη αυτή βοήθησε την Apple να κερδίσει έως και 6% την Τετάρτη, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από την 1η Μαΐου.

«Οι ισχυρές πωλήσεις που δεν έχουν σχέση με το iPhone είναι ενθαρρυντικές, καθώς αντανακλούν την πρόοδο της εταιρείας αφ΄ενός στην καλύτερη διασπορά εσόδων από τις διάφορες κατηγορίες των προϊόντων αλλά και στη μείωση της εξάρτησης από την εμβληματική συσκευή», γράφει ο John Butler, αναλυτής της Bloomberg Intelligence, μετά την έκθεση κερδών της εταιρείας. «Τα έσοδα από τον τομέα Wearables, οικιακών προϊόντων και αξεσουάρ αυξήθηκαν κατά 48% χάρη στις ισχυρές πωλήσεις του Apple Watch.»

Η Cook εξέφρασε επίσης τη συνεχή προσήλωση στη μουσική, στα βίντεο και σε άλλες υπηρεσίες της εταιρείας, λέγοντας ότι τα ετήσια έσοδα από την κατηγορία αυτή έχουν ως στόχο να φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 – στόχος που καθορίστηκε το 2016.

Η Cook ερωτήθηκε αν η Apple σχεδίαζε να κάνει τις υπηρεσίες της λιγότερο εξαρτημένες από τα δικά της προϊόντα hardware αλλά αρνήθηκε να απαντήσει. Όμως έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις αγορές υπηρεσιών από την Apple TV και τη διαθεσιμότητα της Apple Music στο κινητό λειτουργικό σύστημα Android. Δεδομένων των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων, υπάρχουν δυνατότητες για την Apple να κάνει τελικά τις συσκευές Watch και AirPods ανεξάρτητες από τις συσκευές iPhones ή πιο κατάλληλες για smartphones από άλλους κατασκευαστές. Ακόμα, πάντως, η εταιρεία δεν φαίνεται έτοιμη να επεκτείνει τις νέες υπηρεσίες της σε άλλες πλατφόρμες.

«Το iPhone συνεχίζει να είναι το βασικό DNA της Apple και η ώθηση προς τις υπηρεσίες και τις υπερ φορητές συσκευές (wearables), δείχνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να περάσει από μια μεταμόρφωση και η Wall Street βλέπει αυτό το τρίμηνο ως ένα βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου» δήλωσε ο Dan Ives, της Wedbush Securities.