Οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και να μην ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η  κοινωνία θα πρέπει να αφυπνιστεί και να μην ανέχεται πλέον τα φαινόμενα διαφθοράς καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να προβαίνουν σε καταγγελίες όταν πέσουν στην αντίληψη τους πράξεις και ενέργειες διαφθοράς.

Για την υπόθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις καταγγελίες στην οποία προέβησαν οι τρεις κλητήρες της Αρχής Λιμένων εναντίον του τέως Διευθυντή της Αρχής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο ίδιος έλαβε γνώση αυτής της υπόθεσης μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους των συντεχνιών της Αρχής Λιμένων για διάφορα ζητήματα που αφορούν την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Την ίδια μέρα λειτουργός της Υπηρεσίας συναντήθηκε με τους κλητήρες και έλαβε γραπτή κατάθεση και τη Δευτέρα το πρωί απέστειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και ξεκίνησε ποινική διερεύνηση.

“Οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και να μην ανέχονται πλέον τα φαινόμενα διαφθοράς” και κάλεσε τους πολίτες να τολμούν και να προβαίνουν σε καταγγελίες που αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς. “Η καταγγελία βοηθά πάρα πολύ το δικό μας το έργο”, είπε.

Όπως είπε, “το γεγονός ότι προχώρησαν στην καταγγελία του τέως Γενικού Διευθυντή τους – μπορεί και να είναι κακόβουλη καταγγελία – είναι παρά πολύ σημαντικό”, τονίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τις διωκτικές Αρχές, τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία.

Σημείωσε ότι διανύουμε μια περίοδο που η κοινωνία δείχνει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και απαιτεί πλήρη διαφάνεια και αυτό είναι σίγουρα πολύ βοηθητικό για το έργο του Γενικού Ελεγκτή.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να τερματιστεί η κουλτούρα διαφθοράς και η παθητική ανοχή των φαινομένων διαφθοράς. “Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς και να λέμε δεν πειράζει και δεν βαριέσαι”, πρόσθεσε.

“Έχουμε υποχρέωση να καταγγέλλουμε οποιονδήποτε γνωρίζουμε ότι ενέχεται σε πράξεις διαφθοράς”, είπε.

Ανέφερε ότι η ατιμωρησία είναι αποτρεπτική για την πάταξη της διαφθοράς και κάλεσε όλους να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς.

Κάλεσε επίσης τη Βουλή και την κυβέρνηση να βοηθήσουν στην υλοποίηση των συστάσεων και παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη υπηρεσία και δεν υπάγεται σε κανένα Υπουργείο, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς τον προϋπολογισμό μας τον εγκρίνει πρώτα το Υπουργείο Οικονομικών και μετά πάει στη Βουλή. Εμείς θέλουμε να πηγαίνει μόνο στη Βουλή γιατί αντλούμε την εξουσία μας από το Κοινοβούλιο και λογοδοτούμε σ` αυτό”.

Ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει εκτελεστική εξουσία και καθήκον του είναι να προβαίνει μόνο σε συστάσεις για λήψη μέτρων. Εναπόκειται στη Βουλή να παρεμβαίνει για υλοποίηση των συστάσεων μας, είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι σημαντικό μέτρο ελέγχου το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2013 έχουν συσταθεί σε όλα τα υπουργεία του κράτους μονάδες εσωτερικού ελέγχου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου “φτάνει να ενισχυθούν και να πάρουν εξουσίες αυτές οι μονάδες”.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ανάγκη ενίσχυσης της ηθικής δεοντολογίας “και να αλλάξουμε ως κοινωνία κουλτούρα και να γίνουμε λιγότεροι ανεκτικοί σ΄ αυτά τα θέματα”.

Αναφερόμενος σ` αυτά που χρειάζεται ακόμη να γίνουν, επεσήμανε την εισαγωγή ελέγχου πόθεν έσχες, την υποβολή κατάστασης περιουσιακών στοιχείων από κάθε δημόσιο λειτουργό, την ενίσχυση της διαφάνειας, την ενίσχυση της λογοδοσίας, την ενίσχυση της δυνατότητας λήψης αποτρεπτικών και τιμωριτικών μέτρων και κυρώσεων ποινικής ή πειθαρχικής φύσης και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Καταλήγοντας είπε ότι είναι λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι διεφθαρμένοι. “Σήμερα υπάρχει μια υπερβολή στην αντίληψη του κόσμου για τη διαφθορά που υπάρχει ανάμεσα στους δημόσιους λειτουργούς”.

“Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εντοπίζουμε και να αποβάλλουμε τα σάπια μήλα,” κατέληξε.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε επίσης ότι θα προβεί σύντομα σε έλεγχο στην αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών. “Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε περιπτώσεις που φαίνεται ότι ήταν προβληματικές”, είπε, λέγοντας τέλος ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να εφαρμοζόταν ένα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου των πολεοδομικών ζωνών.