Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου!

Πλούσιοι κυνηγοί ευκαιριών θα πρέπει να είναι μάλλον προσεκτικοί, αν σχεδιάζουν να παντρευτούν στη Νέα Υόρκη, να προσλάβουν δικηγόρους στο Χονγκ Κονγκ ή να αγοράσουν εκλεκτά κρασιά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με έρευνα της Julius Baer Group Ltd., η οποία κατέγραψε τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών πολυτελείας – από σπίτια έως προσωπικούς εκπαιδευτές στην κατανάλωση ουίσκι. Οι υψηλοί τοπικοί φορολογικοί συντελεστές ανάγουν το Ρίο ντε Τζανέιρο – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας – ως την ακριβότερη μητρόπολη του κόσμου σε πέντε από τις 18 κατηγορίες στην «Παγκόσμια λίστα για τον πλούτο και τον τρόπο ζωής 2020» της ελβετικής τράπεζας.

Ακόμα, το Χονγκ Κονγκ είναι η πιο φημισμένη πόλη του κόσμου εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των κριτηρίων, με την πρώην βρετανική αποικία να αναφέρεται συχνά στις κορυφαίες 10 πιο ακριβές πόλεις για κατηγορίες όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα πανάκριβα δείπνα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του πολυτελούς τρόπου ζωής μεταξύ των πλουσίων παγκοσμίως καθώς οι εντάσεις σε ορισμένες κοινωνίες έχουν υπερβεί το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και όλων των άλλων. Η διεύρυνση των ανισοτήτων στο Χονγκ Κονγκ, που τροφοδοτείται από χαμηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, βοήθησε να προκληθεί η χειρότερη αναταραχή της πόλης από τότε που αυτή επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Η ιδέα του πολυτελούς τρόπου ζωής «κάποτε αφορούσε στα φανταχτερά αγαθά, όπως τσάντες ή σπορ αυτοκίνητα», δήλωσε στην έκθεση ο Νικολά ντε Σκοβρόνσκι, διευθυντής του τμήματος εξεύρεσης λύσεων στη διαχείριση πλούτου στην Julius Baer. «Τώρα έχει μετατραπεί σε μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει υπηρεσίες και εμπειρίες, από το καλό φαγητό μέχρι τις νέες τάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η ευεξία».

Ενώ το Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να υποχωρήσει στη λίστα σε μελλοντικές ταξινομήσεις μετά από πολύμηνες διαμαρτυρίες που επιβαρύνουν την οικονομία, άλλες ασιατικές πόλεις εμφανίζονται σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη των πιο ακριβώς πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης, του Τόκιο, της Σιγκαπούρης, της Ταϊπέι και της Μπανγκόκ, καθώς όλες αυτές βρίσκονται στο πρώτο μισό της λίστας.