Οι Πεσμέγκα με βαρύ οπλισμό στο πλευρό των Κούρδων

Για να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης Κομπάνι απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους (ISIS) η πρώτη ομάδα κούρδων μαχητών του Βορείου Ιράκ διέσχισε τη νύκτα τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, περί τους 150 πεσμεργκά διέσχισαν τα σύνορα τη νύκτα στο πέρασμα του Μουρσίτπιναρ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε το γεγονός, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν επρόκειτο παρά για 50 κούρδους μαχητές.
Άλλες ομάδες πεσμεργκά βρίσκονται σε άλλα σημεία της τουρκο-συριακής μεθορίου, έτοιμες να κατευθυνθούν προς το Κομπάνι.

Τοπικός τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ομάδα των περσμεργκά βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στην περιοχή του Σούρουτς, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα. Έφθασε αεροπορικά στο τουρκικό έδαφος και περιμένει άλλη ομάδα που μεταφέρεται οδικώς για να διασχίσουν μαζί τα σύνορα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ομάδα πεσμεργκά που διέσχισε το πρωί τα τουρκο-ιρακινά σύνορα, από το συνοριακό πέρασμα Χάμπουρ, μετέφερε βαρέα όπλα.

Ο Σάλεχ Μόσλεμ, συμπροεδρεύων του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε ότι οι ιρακινοί πεσμεργκά, που αναμένεται να φθάσουν εντός της ημέρας στο Κομπάνι, θα μεταφέρουν μαζί τους αντιαρματικά όπλα, τα οποία θα βοηθήσουν τους σύρους κούρδους μαχητές υπερασπιστές της πόλης κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών που χρησιμοποιούν τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στην επίθεσή τους.