Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η απραξία της Ε.Ε.

Του Γιώργου Γεωργίου*

Η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή και τη στασιμότητα, στην οποία περιήλθε το Κυπριακό, προκαλεί ασύστολα, συνάπτοντας παράνομες συμφωνίες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας και αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων.

Οι ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι τεράστιες. Η ΕΕ τηρεί σιγή ιχθύος και συνεχίζει, συνειδητά, να αλληθωρίζει και να χαιδεύει την Τουρκία, την ίδια στιγμή που επιδεικτικά μοιράζει κυρώσεις σε άλλες χώρες. Δυστυχώς, τα ιδιοτελή εθνικά, εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα μιας σειράς χωρών της ΕΕ δεν της επιτρέπουν να διασώσει την αξιοπρέπεια και τη φερεγγυότητά της έναντι ενός προκλητικού ταραχοποιού, όπως ο Ερντογάν.

Εύλογα, ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα: Πού είναι οι εταίροι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και οι ισχυροί σύμμαχοι που διατυμπανίζουν πως έχουν στην ΕΕ; Δυστυχώς, διαφαίνεται πως η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις συνεργασίες αυτές μόνο για εσωτερική κατανάλωση, προσπαθώντας να καλύψει την απραξία της. Παρά τις διαβεβαιώσεις πως έχουν θωρακίσει την ΑΟΖ της Κ.Δ., η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη τις πειρατικές ενέργειες.

Στην πρόσφατη ομιλία του, ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι της απραξίας της Ε.Ε. έναντι της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας. Μάλιστα, δεν δίστασε, να εξάρει τον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και να υποργαμμίσει πόσο σημαντικός εταίρος είναι.

Η Πρόεδρος, δε, της Κομισιόν, συζητώντας για την κατάσταση στην Ένωση, μας υπενθύμισε εμφαντικά πως η Τουρκία είναι και θα παραμείνει για πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αρκέστηκε να πει πως παρά τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, δεν δικαιολογείται να εκφοβίζει τους γείτονές της…. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Τουρκία, συνεχίζει ανενόχλητη τις παράνομες ενέργειες, εντείνοντας επικίνδυνα την ένταση.

Η απάντηση, όμως, ήρθε από το Ευρωκοινοβούλιο. Μετά από έντονες διεργασίες, επιτύχαμε να υιοθετηθεί ψήφισμα από την ολομέλεια, το οποίο, μετά από δική μας πρόταση, καταδεικνύει την επιθετικότητα της Τουρκίας ως την κύρια αιτία της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο. Επίσης, υπογραμμίζει πως μόνο εάν υπάρξει πρόοδος επί του εδάφους και ειλικρινής διάλογος, θα μπορούν να αποφευχθούν περαιτέρω κυρώσεις.

Ενόψει των εντεινόμενων απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, ως ΑΚΕΛ, μέσω της ομάδας μας, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, υποβάλλαμε γραπτή πρόταση για συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του ΕΚ. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να υπάρξει συζήτηση και να κατατεθεί ψήφισμα με θέμα «Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια και η πιεστική ανάγκη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού».

Η Αμμόχωστος, χωρίς να αποτελεί από μόνη της το Κυπριακό, σηματοδοτεί τις όποιες προοπτικές για την εξέλιξή του. Ο δυνητικός εποικισμός της θα βάλει την ταφόπλακα στις προοπτικές της επίλυσης του Κυπριακού και θα επισφραγίσει τη διχοτόμηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του άργησαν πολύ να αντιδράσουν και, σήμερα, φαίνονται αδύναμοι να παρέμβουν. Εάν η Αμμόχωστος εποικιστεί και αν οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση, οι ευθύνες τους θα είναι τεράστιες,

Η συγκυρία με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η αποθράσυνση της Τουρκίας, η απροθυμία της ΕΕ να αντιδράσει ουσιαστικά αλλά και η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού δε δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές.

Εμείς, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως μόνο η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης μπορεί να συνιστά δικαίωση για το λαό μας και εγγύηση για ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης στο νησί μας.

Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαικής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία αποδείχθηκε ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή μας, για άρση της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

*Ευρωβουλευτής  ΑΚΕΛ