Οι ομοιότητες της Αμφίπολης και Εκβάτανα

Στη Μικρά Ασία έχει αφήσει τα ίχνη που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος, τα οποία  φαίνονται ακόμα και σήμερα.

Αυτά μπορούμε να τα δούμε στη σημερινή πόλη Hamentan του Ιράν , την αρχαία Hagmatana, Εκβάτανα για τους αρχαίους Έλληνες,  τα αποτυπώματα που άφησε ο Μακεδόνας στρατηλάτης.

Hamedan Stone Lion

Το «πέτρινο λιοντάρι» όπως το λένε εκεί και η πλατεία που το φιλοξενεί «Πλατεία του Πέτρινου Λιονταριού» είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της αρχαίας κληρονομιάς.

Capture

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν εντάσσει το «πέτρινο λιοντάρι» ως τμήμα που αποτελούσε το ταφικό μνημείο του Ηφαιστίωνα, το οποίο κτίσθηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο οργανισμός λέει πως το μνημείο στόλιζαν δύο λιοντάρια, αλλά στη διάρκεια των αιώνων κι αφού μεταφέρθηκαν αρχικά στην πύλη της πόλης και υπέστησαν μεγάλες φθορές από διάφορους κατακτητές, για να απομείνει τελικά μόνον αυτό το σχεδόν άμορφο κομμάτι.

Στην συγκεκριμένη πόλη είχε πεθάνει τόσο ο Ηφαιστίωνας όσο και ο Παρμενίωνας, ενώ ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος την είχε επισκεφτεί δύο φορές, το 330 π.Χ. και το 324 π.Χ. Ο Μέγας Αλεξανδρος την θεωρούσε σπουδαία πόλη και ήλπιζε να την μετατρέψει σε πρωτεύουσα της Ανατολικής του αυτοκρατορίας.

Το Google Earth επιβεβαιώνει τον Ηρόδοτο

Εντυπωσιακή είναι και η φωτογραφία από το google earth της σημερινής πόλης των αρχαίων Εκβάτανων, όπου φαίνονται τα αρχαία λείψανα, σε τέλειο κύκλο, όπως τον περιγράφει ο Ηρόδοτος.

Capture

Σε κυκλικό σχήμα με 4 εισόδους ήταν και τα τείχη της αρχαίας Βαβυλώνας, που βρισκόταν στα νότια της σημερινής Βαγδάτης. Η αρχαία Βαβυλώνα ήταν μία πόλη με την οποία συνδεόταν στενά ο Μέγας Αλέξανδρος.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον Λέοντα στα Εκβάτανα:

Capture

Capture

Capture