Οι Οικολόγοι χαιρετίζουν τα νέα μέτρα

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την εξαγγελία της νέας δέσμης μέτρων κατά της ανεργίας αλλά από ότι φαίνεται η Λερναία Ύδρα της ανεργίας και της ύφεσης δεν καταλαβαίνει από τέτοια πακέτα μέτρων.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη. Στα θετικά σημειώνουμε τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας με την ένταξη στις ευάλωτες ομάδες των άνεργων των νέων επιστημόνων, των ανέργων αυτοεργοδοτούμενων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Θετικά καταρχήν αντιμετωπίζεται και η εξαγγελία για στήριξη των ανέργων και μετά την λήξη του ανεργιακού επιδόματος.

Θεωρούμε ότι γίνεται μία καταρχήν καλή προσπάθεια αλλά εμείς ως Οικολόγοι δεν θέλουμε μόνο εξαγγελίες. Θέλουμε να δούμε έργα και πράξεις με μακροχρόνιες και αειφόρες πολιτικές. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι μακροχρόνιου προσανατολισμού αλλά αποσκοπούν στη μερική απάμβλυνση και ανακούφιση των προβλημάτων.

Χρειάζονται πιο αποτελεσματικά μέτρα τα οποία θα δώσουν αποτελεσματικές λύσεις και δεν θα ανακουφίσουν απλά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά θα τους λύσει τα χέρια από την ανεργία. Δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται μέτρα επιλεκτικά για κάποιους τομείς αλλά για όλο το φάσμα της οικονομίας.

Για παράδειγμα, ο κατασκευαστικός τομέας δεν έχει αναφερθεί σε κανένα μέτρο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον τομέα που έχει πληγεί πιο πολύ από την ύφεση εδώ και τρία χρόνια. Έχουμε σε πολλές περιπτώσεις καταθέσει προτάσεις στην Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του τομέα των κατασκευών με έμφαση στις ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων. Ευρωπαϊκές οδηγίες και νέες προδιαγραφές για τα κτίρια ανεβάζουν τον πήχη των ενεργειακών απαιτήσεων αλλά η Κύπρος παραμένει στον πάτο των Ευρωπαϊκών στατιστικών και στον πίνακα της απορρόφησης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια για έναν τομέα που υπάρχουν δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων, με την μεγαλύτερη ανεργία, με την μεγαλύτερη τεχνογνωσία Κυπρίων εργαζόμενων, το πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανέφερε τίποτα.

Απουσιάζει επίσης από το σχεδιασμό της νέας δέσμης μέτρων οποιαδήποτε αναφορά στους πρωτογενείς τομείς της οικονομίας οι οποίοι παραμένουν και στην εποχή της περίφημης «επανεκκίνησης» εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Δηλώσεις κ. Ελένης Χρυσοστόμου, Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών