Οι Οικολόγοι δεν φοβερίζονται και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των κατεχομένων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιδρά στις δηλώσεις του δήθεν Υπουργού Περιβάλλοντος του κατοχικού καθεστώτος, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης.

Τόσο το Τρόοδος όσο και ο Πενταδάκτυλος είναι βουνά της Κύπρου, η Κύπρος είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα και ως Οικολόγοι, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης, αγωνιζόμαστε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τον Ακάμα μέχρι την Καρπασία και από τον Κορμακίτη μέχρι το Ακρωτήρι. Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε έντονα το θέμα της καταστροφής του Πενταδακτύλου από τις παράνομες λατομήσεις. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Περδίκης, ανάφερε ότι θα συνεργαστούμε με Τουρκοκύπριους και Ευρωπαίους Περιβαλλοντιστές για να θέσουμε την παράνομη διοίκηση των κατεχομένων ενώπιον των ευθυνών της.

Ήδη, όπως ανάφερε ο βουλευτής των Οικολόγων, η Επίτροπος Περιβάλλοντος προβαίνει σε διαβήματα, ενώ αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει το θέμα τόσο σε ομάδα Ευρωβουλευτών όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ψευδοϋπουργός δεν μπορεί να μας φοβερίζει, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης.

Η κρίση στην Κριμαία και η Κύπρος

Ο κ. Περδίκης ανάφερε ότι γίνεται μία συζήτηση αυτές τις μέρες που τείνει να ταυτίσει την περίπτωση του Τουρκικού ψευδοκράτους με εκείνη της Κριμαίας. Ο βουλευτής των Οικολόγων ανάφερε ότι πρέπει να υποδειχθεί ότι η κατάσταση με το ψευδοκράτος δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στην Κριμαία. Στην Κύπρο, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης, έχει γίνει εισβολή, έχουν εκδιωχθεί Ελληνοκύπριοι από τα σπίτια τους, τους απαγορεύεται η πρόσβαση στα σπίτια τους, μεταφέρθηκαν Τουρκοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές, έγινε εποικισμός, έγινε εθνικό ξεκαθάρισμα, ανακηρύχθηκε παράνομα το ψευδοκράτος. Όλα αυτά δεν συνέβησαν στην Κριμαία και αυτό, όπως δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων, πρέπει να υποδειχθεί στη διεθνή κοινότητα. Είναι εντελώς διαφορετική η περίπτωση. Πέραν αυτών όμως, είπε ο βουλευτής των Οικολόγων, πρέπει και στην περίπτωση της Κριμαίας να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Η επίλυση του προβλήματος πρέπει να γίνει όχι στη βάση του δικαίου του ισχυρού αλλά στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

ΜΟΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο βουλευτής των Οικολόγων δήλωσε ότι όσον αφορά το σημερινό Ευρωπαϊκό συμβούλιο που μετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρεί ότι η απλή συμπερίληψη μέσα στα πορίσματα του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν είναι αρκετή. Πρέπει, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και όχι απλά να την υποστηρίξει. Δεν είναι αρκετή η αναφορά σε υποστήριξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.