Οι νέοι μας και η Ε.Ε. με το Erasmus+

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές βρίσκεται στο στόχαστρο των Λαϊκιστών και των Ευρωσκεπτικιστών, που με ισοπεδωτικό τρόπο, μηδενίζουν τα θετικά έργα της Ε.Ε. και αναδεικνύουν μόνο τα αρνητικά.

Ανήκω σε αυτούς που έχουν την ισχυρή πεποίθηση ότι η Ε.Ε., με όσες δυσκολίες και προβλήματα, συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο θετικό επίτευγμα και οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε και να το διαφυλάξουμε.

Ανάμεσα στα πολλά θετικά έργα που επιτελεί η Ε.Ε., είναι και οι σημαντικές πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά. Αναμφίβολα στην κορωνίδα των τεραστίων επιτυχιών της Ε.Ε., είναι και το Πρόγραμμα ERASMUS.

ΠΡΩΤΟΝ. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ERASMUS

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα από τα πιο ιστορικά και επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε. , που αφορά όλους τους Ευρωπαίους νέους είναι το Πρόγραμμα ERASMUS.

Το Πρόγραμμα Erasmus μετρά τριάντα ολόκληρα χρόνια ζωής και μετρά μόνο επιτυχίες και θετικό έργο προς τη νέα γενιά της γηραιάς ηπείρου. Σε αυτά τα τριάντα χρόνια ζωής του, απετέλεσε μία πραγματική επανάσταση για τους Ευρωπαίους Νέους. Αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθον της αλληλοκατανόησης μεταξύ των Ευρωπαίων Νέων, υπήρξε κομβικό σημείο συνάντησης των πολιτισμών και προήγαγε τη γνώση, τη παιδεία και  τα Ευρωπαϊκά Ιδεώδη.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ε.Ε. όχι μόνον συνεχίζει να στηρίζει αυτό το σημαντικό Πρόγραμμα για τους νέους, αλλά και το ενισχύει σημαντικά για τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνω ότι το επταετές πρόγραμμα από το 2014 μέχρι το 2020, έχει προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί αύξηση 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το ποσό δίνει τεράστια ώθηση για στήριξη των νέων μας. Είναι τεράστια συμβολή στη προσπάθεια για μείωση της Ανεργίας, αποτελεί σημαντικό άλμα στην ενίσχυση της Γνώσης και της Παιδείας των Νέων μας και προωθεί την εκμάθηση γλωσσών και ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων της νέας γενιάς.

Το ERASMUS το αντικατέστησε το ERASMUS+ που συνεχίζει με μεγαλύτερη επιτυχία να στηρίζει το κάθε νέο και την κάθε νέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημερινό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο σε κάθε νέο Ευρωπαίο, ανεξάρτητα από επίπεδο εκπαίδευσης ή από το οικογενειακό εισόδημα. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ε.Ε. και του Προγράμματος ERASMUS+, που αγκαλιάζει την νέα γενιά καθολικά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ

Η Κύπρος και ιδιαίτερα οι Νέοι και οι Νέες μας έχουν τεράστιες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνει να διαθέτουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται ενώπιον τους.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη νέα γενιά της Κύπρου για να μπορέσει να συμμετάσχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Σπουδές, Εργασία και Ανάπτυξη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.

Πιστεύω ότι διεκδικώντας μέσα στην Ε.Ε. μπορούμε να πετύχουμε πολλά και η μικρή Κύπρος να αντλήσει σημαντικά κονδύλια, να κερδίσουμε ανταγωνιστικά προγράμματα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες για τα νέα παιδιά της πατρίδας μας.

Η Κύπρος και τα νέα παιδιά μας έχουν να ωφεληθούν πάρα πολλά από το Πρόγραμμα και θα σταθούμε δίπλα τους για να τα στηρίξουμε τόσο για το Πρόγραμμα ERASMUS+ όσο και για άλλα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και θα τα υποβοηθήσουν για να προχωρήσουν με επιτυχία στο μέλλον.

Η μεγάλη αξία της Ε.Ε. εστιάζεται στο ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει, που όμως απαιτείται ισχυρή γνώση, συντονισμένη προσπάθεια και καθοδήγηση , για να μπορέσεις και να επωφεληθείς είτε ως άτομο είτε ως χώρα μέσα από την πληθώρα προγραμμάτων που αφειδώς παρέχει η Ε.Ε.

ΤΡΙΤΟΝ. Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι μικρές χώρες όπως η Κύπρος, όχι μόνον δεν αδυνατούν έναντι άλλων χωρών, στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων και Προγραμμάτων, αλλά έχουν και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Μικρές χώρες διαθέτουν ευελιξία και μπορούν να αποκτήσουν και τεράστια εξειδίκευση στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που θα τις καταστήσουν κυρίαρχες στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα. Η θεωρία ότι είμαστε μικρή χώρα και οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο όσων δεν είναι διατεθειμένοι να εργασθούν σκληρά και να διεκδικήσουν στην Ε.Ε.

Τέλος πιστεύω ότι η Ε.Ε. συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη και ανάδειξη της νέας γενιάς τόσο με το Πρόγραμμα ERASMUS, όσο και με άλλα προγράμματα και έχουμε καθήκον να φέρουμε κοντά τους νέους μας, σε αυτή την κοσμογονία που προσφέρει πλουσιοπάροχα η Ε.Ε.

Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ισχυρές γέφυρες και δεσμούς των Νέων της Κύπρου με την Ε.Ε.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ