Οι νέοι ευρωπαϊκοί «στόχοι» των αμερικανικών media μετά την εξαγορά της Sky

Η εξαγορά του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky από την Comcast Corp. για $39 δισ. δείχνει πόσα είναι διατεθειμένες οι αμερικανικές εταιρίες media να πληρώσουν για να αποκτήσουν ευρωπαϊκά assets προκειμένου να ανταγωνιστούν τον κολοσσό του streaming, Netflix Inc.

Αυτό έχει κάνει πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη εταιρία που θα απορροφηθεί στο κυνήγι πρωτότυπου περιεχομένου και νέου κοινού.

Η Walt Disney Co. Θα μπορούσε να ψάχνει την επόμενη λεία της, μετά την ήττα της στη δημοπρασία για την Sky. H εταιρία ξεκινάει μια νέα υπηρεσία streaming την επόμενη χρονιά προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Netflix και θα επωφεληθεί με περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταινίες.

Η Discovery Communications Inc. είναι άλλος ένας πιθανός αγοραστής, και η Liberty Global Plci του John Malone θα έχει περίσσιο απόθεμα μετά την πώληση των γερμανικών και ανατολικών ευρωπαϊκών τομέων της στη Vodafone Group Plc.

Ακόμα και η Netflix και η ανταγωνίστριά της στο streaming, Amazon.com Inc. θα μπορούσαν να μπουν στο παιχνίδι, αναφέρει η Mary Ann Halford, στέλεχος της OC&C Strategy Consultants.

Κάποιες πιθανές εξαγορές, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι οι εξής:

ITV

Το μεγαλύτερο δωρεάν κανάλι της Βρετανίας έχει μια τεράστια αγορά διαφήμισης και μια μονάδα παραγωγής που είναι υπεύθυνη για κάποιες μεγάλες επιτυχίες όπως το ‘Bodyguard’ και το ‘Love Island’. Η Liberty Global κατέχει ένα ποσοστό 9,9% στην ITV και πληροφορίες την θέλουν να είναι πιθανός αγοραστής. Η ITV έχει ως επίκεντρο το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε οποιοσδήποτε πιθανός αγοραστής είναι εκτεθειμένος στους κινδύνους του Brexit.

Canal+

Το επί πληρωμή κανάλι της Vivendi SA είναι μια πύλη εισόδου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Με περίπου 8 εκατ. συνδρομητές στη Γαλλία, το Canal+ θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο της Comcast, αφού το Sky δεν μεταδίδει στη Γαλλία.

Endemol Shine

Η Endemol Shine ξεπερνά τα εθνικά όρια με μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το “Big Brother” και το “MasterChef”, οι οποίες πωλούνται σε διεθνή κανάλια που τα παράγουν για το δικό τους κοινό. Η εταιρία είναι προς πώληση και λέγεται πως έχει κινήσει το ενδιαφέρον της Χολιγουντιανής Endeavor και της γαλλικής Banijay Group SAS.

Mediaset

Το μεγαλύτερο εμπορικό κανάλι της Ιταλίας, Mediaset SpA, βρίσκεται σε επιφυλακή για μια συμφωνία εκτός συνόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της υπηρεσίας Prime Video της Netflix και της Amazon’s.

Nordic Entertainment Group

Η Nordic Entertainment Group AB έχει αποκλειστικά δικαιώματα σε περιεχόμενο όπως το αγγλικό πρωτάθλημα (Premier League) και τη Formula 1. Η μετάβαση του μεριδίου της Kinnevik AB αφήνει την Nordic Entertainment χωρίς βασικό μέτοχο και επομένως ευάλωτη σε εξαγορά.