Οι μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες των ποδιών (tinea pedis) είναι συχνά μια χρόνια και επίπονη δερματοπάθεια που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πάθηση είναι γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή» (athlete’s foot) καθώς οι αθλητές είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες. Το “πόδι του αθλητή“ συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ των δακτύλων και οφείλει την ονομασία του στο ότι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε αθλητές που γυμνάζονταν σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και περπατούσαν ξυπόλητοι σε αποδυτήρια και ντους.

Περίπου το 15% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από μύκητες στα πόδια. Η μόλυνση συνήθως οφείλεται είτε σε candida είτε σεδερματόφυτο. Η αντιμετώπιση των μυκητιάσεων στα πόδια ήταν μέχρι πρόσφατα δύσκολη καθώς η θεραπεία (αλοιφή, κρέμα, φάρμακο) δεν κατόρθωνε να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Σήμερα θεωρείται ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Γενικά, η μυκητίαση απαιτεί επίπονη και μακράς διάρκειας θεραπεία (από 4 έως 12 εβδομάδες). Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε τη θεραπεία που θα σας δοθεί από το δερματολόγο ως το τέλος, γιατί οι περισσότεροι αμελούν ή διακόπτουν τη χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων τις πρώτες ημέρες που τα συμπτώματα υποχωρούν και η μόλυνση επανακάμπτει δριμύτερη.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι περισσότερες θεραπείες καθιστούν τον μύκητα προσωρινά αδρανή αντί να τον σκοτώνουν, με αποτέλεσμα να απαιτούν πολύ χρόνο για πλήρη θεραπεία. Επιπλέον, οι πάσχοντες, αντί να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, συχνά προτιμούν να χρησιμοποιούν καλλυντικές κρέμες που δεν βοηθούν.