Οι μη συνεπείς δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Η τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, ανοίγει το δρόμο  για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα σε περίπτωση που ο υπερήμερος δανειολήπτης δεν συνεργαστεί με την τράπεζα.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι σχετικές προθεσμίες γίνονται πιο αυστηρές. Η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης δανείου που ξεπερνά τις 30 ημέρες, δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να στείλει την πρώτη ειδοποίηση και να καλεί τον δανειολήπτη να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας προειδοποιητική επιστολή με την σημείωση ότι εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας του με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το τραπεζικό ίδρυμα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα σχετικά ειδοποιητήρια θα έχουν αποσταλεί σε όλους όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμό με την τράπεζα για τη διευθέτηση της οφειλής τους, πάντοτε με βάσει τις οικονομικές δυνατότητές τους.