Οι μεγάλοι της αγοράς «πνίγουν» τους μικρούς με ευθύνη της Κυβέρνησης και ανοχή της Βουλής

Σε 9 μήνες έκλεισαν 200 περίπτερα

*Του Ανδρέα Θεοδούλου

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πλέον ότι στόχος των ιδιοκτητών μεγάλων υπεραγορών είναι η εξαφάνιση των μικρών καταστημάτων και η συγκέντρωση ολόκληρης της αγοράς στα χέρια 4-5 παικτών του λιανικού εμπορίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προκλητικής στάσης των υπεραγορών, είναι η παραβίαση της συμφωνίας κυρίων, που είχαμε υπογράψει οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύμφωνα με την οποία τις Κυριακές μόνο τα περίπτερα μπορούν να πωλούν καπνικά προϊόντα, εφημερίδες και περιοδικά. Η απόφαση για απαγόρευση πώλησης καπνικών προϊόντων και Τύπου από τις υπεραγορές τις Κυριακές, είχε ληφθεί από την Υπουργό Εργασίας ως μέτρο στήριξης του κλάδου μας (περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης), ο οποίος πλήγηκε περισσότερο από τα διατάγματα για ελευθεροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων.

Ωστόσο, παρατηρούμε ότι με την ανανέωση από την Υπουργό Εργασίας του διατάγματος για τα ωράρια, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπεραγορές, λειτουργώντας με καθαρά κερδοσκοπική λογική, μονομερώς, έκριναν ότι η συμφωνία ακυρώθηκε.

Η ανατροπή που έφερε στην αγορά η έκδοση των διαταγμάτων της Υπουργού Εργασίας για ελευθεροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων είναι αναμφισβήτητη. Μόνο στον δικό μας κλάδο, τους τελευταίους μήνες, έβαλαν λουκέτο γύρω στις 200 επιχειρήσεις.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα παθήματα της κρίσης, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονται στην έλλειψη μέτρου και στην ασυδοσία των μεγάλων, είτε αυτοί είναι τραπεζίτες είτε μεγαλοεπιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου, μας έχουν γίνει μαθήματα και δεν θα περιπέσουμε ως κράτος και ως πολίτες στα ίδια ολέθρια σφάλματα που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Νομοθετική ρύθμιση το συντομότερο

Ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) τάσσεται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, το συντομότερο, με στόχο την οριστική επίλυση του θέματος. Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα, μέσω μιας ουσιαστικής νομοθεσίας, να επανέλθει η ισορροπία στο λιανικό εμπόριο και να προστατευτεί η ταυτότητα και η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεών.

Αντίθετα, όσο επικρατεί η αβεβαιότητα των Διαταγμάτων και καθυστερεί η ρύθμιση του ωραρίου με νομοθεσία, τα καταστήματά μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση στην πίττα των υπεραγορών και μετακύλιση των προϊόντων που διαθέτουν τα περίπτερα.

Σε αυτή τη διαδικασία, καθοριστικής σημασίας κρίνεται πρωτίστως η στάση της Βουλής.

Όσο συζητά το θέμα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εργασίας, χωρίς να προβαίνει σε ουσιαστική παρέμβαση, η αδικία αυξάνεται εις βάρος των μικρομεσαίων. Ακόμη και στις πιο φιλελεύθερες χώρες, υπάρχουν κανόνες οι οποίοι σκοπεύουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Στην Κύπρο, τα πράγματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Είναι ευθύνη αλλά και υποχρέωση της Βουλής, να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με τη δέουσα προσοχή, προστατεύοντας την ταυτότητα και την επιβίωση των περιπτέρων και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης.

*Ο Ανδρέας Θεοδούλου είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε.)