Οι μεγάλες προσωπικότητες που μας “εγκατέλειψαν” το 2012

Το 2012 η Ελλάδα και το εξωτερικό αποχαιρέτησε μεγάλες προσωπικότητες της πολιτική, του τραγουδιού και των γραμμάτων. Πρόκειται για ανθρώπους που άφησαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, το στίγμα τους και με το θάνατό τους δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό στην ανθρωπότητα. Εμείς, ωστόσο, δεν θα πάψουμε ποτέ να τους θυμόμαστε γιατί έχουν κερδίσει επάξια την υστεροφημία..

Ας δούμε τους σπουδαιότερους που χάθηκαν αυτή τη χρονιά:

-Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Ο Έλληνας σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών, που είχε κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία “Η Αιωνιότητα και μια μέρα”, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, χτυπημένος από διερχόμενο όχημα τη στιγμή που έκανε τα γυρίσματα για τη νέα του ταινία.

-Αντόνι Τάπιες: Ο τελευταίος καλλιτέχνης της Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα που με τα έργα του (γλυπτικής και ζωγραφικής) μάγεψε πολύ κόσμο πέθανε σε ηλικία 88 ετών από βαριά ασθένεια και μας άφησε κληρονομιά πάνω από 8.000 έργα.

-Γουίτνεϊ Χιούστον: Η μαγική φωνή της Αμερικής έσβησε στα 48 της χρόνια αφήνοντας τεράστιο κενό στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της! Οι λόγοι που την οδήγησαν στο θάνατο ποικίλλουν. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για υπερβολική χρήση ουσιών σήμερα τα νέα στοιχεία τη θέλουν θύμα δολοφονίας από εμπόρους ναρκωτικών στους οποίους χρωστούσε πάνω από 1 εκατ. δολάρια.

-Τζον Ντεμιανιουκ: Πρώην δεσμοφύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ. Πέθανε σε οίκο ευγηρίας, στην προχωρημένη ηλικία των 91 ετών, στη Βαυαρία, περίπου ένα μήνα μετά την καταδίκη του σε πενταετή φυλάκιση για το ρόλο του στη δολοφονία 27.900 εβραίων.

-Αντόνιο Ταμπούκι: Ο διάσημος συγγραφέας, Ιταλικής καταγωγής πέθανε σε ηλικία 68 ετών αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο λογοτεχνικό όγκο, ασύλληπτης αξίας.

-Φανγκ Λιζί: Πρόκειται για τον αστροφυσικό που ονομάστηκε “Ζαχάροφ της Κίνας” για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν το 1989.

-Αχμέτ Μπεν Μπελά: Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας και ένας εκ των ιδρυτών του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια.

-Κάρλος Φουέντες: Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής μας και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής που εγκατέλειψε τα γήινα στα 83 του χρόνια. Μαζί με τους δύο νομπελίστες, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα, o Kάρλος Φουέντες συντέλεσε αποφασιστικά στη μεγάλη «έκρηξη» και την ανανέωση της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

-Ντόνα Σάμερ: Η τραγουδίστρια του “Love to love you baby” άλλων μεγάλων επιτυχιών της ντίσκο που έκανε μια ολόκληρη γενιά να χορεύει μέχρι τελικής πτώσεως κάτω από τη ντισκομπάλα και να ντύνεται λαμπερά, πολύχρωμα, χαρούμενα, όπως εκείνη απεβίωσε στα 63 της από την επάρατη νόσο που την ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.

-Ρόμπιν Γκιμπ: Απεβίωσε στα 62 η φωνή του “Stayin’ Alive” και των Bee Gees, το μόνο συγκρότημα στον κόσμο που είχε ταυτόχρονα πέντε τραγούδια του στο Top Ten.

-Ρέι Μπράντμπερι (91 ετών): Ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς, μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας που έγραψε τα επιτυχημένα έργα  “Φαρενάιτ 451” (1953) και τα “Χρονικά του Αρη”(1950).

-Γιτζχάκ Σαμίρ (96 ετών):Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της εθνικιστικής δεξιάς.

-Νιλ Άρμστρονγκ (82 ετών): Ο Αμερικανός αστροναύτης , ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, με την αποστολή του διαστημοπλοίου Απόλλων 11, στις 20 Ιουλίου 1969. Έγραψε μεγάλη ιστορία και το όνομά του θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο.

Σουν Μιουνγκ Μουν (91 ετών):Ο άνθρωπος που ίδρυσε την Εκκλησία της Ένωσης, γνωστής ως αίρεση Μουν.

-Σαντιάγο Καρίγιο (97 ετών): Ο ιστορικός γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας και ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ισπανικού Εμφυλίου.

-Τσαντλί Μπεντζεντίντ (83 ετών): Ο πρόεδρος της Αλγερίας από το 1979 ως το 1992 και ο πρωτεργάτης του εκδημοκρατισμού των θεσμών της χώρας.

-Νοροντόμ Σιχανούκ (89 ετών): Ο τέως βασιλιάς της Καμπότζης. Θεωρείται “πατέρας” της ανεξαρτησίας της χώρας του και τιμάται ως εθνικός ευεργέτης.

-Χαν Σουγίν (95 ετών):Μεγάλη Βελγίδα συγγραφέας, κινεζικής καταγωγής. Έγραψε περίπου 40 βιβλία για τη σύγχρονη Κίνα και βοήθησε πολύ κόσμο ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Κίνας του Μάο στη Δύση.

-Όσκαρ Νιμάγιερ (104 ετών):Ο βραζιλιάνος αρχιτέκτονας, σύμβολο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θα μείνει αξέχαστος καθώς άφησε το αποτύπωμά του σε πολλές πόλεις του κόσμου.

-Ραβί Σανκάρ (92 ετών): Ο Ινδός μετρ του σιτάρ που επηρέασε πολλούς δυτικούς μουσικούς.