Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να πάνε στο σχολείο για 2 τουλάχιστον εβδομάδες

Προς Υπουργό Παιδείας

Η διδακτέα ύλη φέτος αν δεν είναι πλήρης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Β’ Λυκείου μπορεί κάλλιστα να συμπληρωθεί με διάφορους τρόπους, αν είναι απόλυτα αναγκαίο. Ούτε και για την Γ’ Λυκείου δεν είναι πρόβλημα.

Μην ακούτε που λένε ότι θα πάνε Πανεπιστήμιο με δήθεν ελλείψεις, 1- 1,5 μηνών μαθήματα. Θυμάμαι, όταν ήμουν φοιτητής, που δεν υπήρχαν εξετάσεις για τους Κυπρίους για εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, γράφτηκε στην Ιατρική Αθηνών μαθητής απόφοιτος του Κλασικού και δεν ήξερε τον χημικό τύπο του νερού, H2O.

Τελείωσε άνετα το Πανεπιστήμιο και έγινε επιτυχημένος γιατρός. Άμα κόβει το μυαλό και θέλεις …

Οι μαθητές όμως της Γ’ Λυκείου πρέπει να πάνε στο σχολείο για δύο τουλάχιστον εβδομάδες με τους καθηγητές των εξεταζομένων μαθημάτων τους, και μπορούν να χωρίζουν κάθε τμήμα στα δύο, για να είναι αραιά, οπότε το μισό τμήμα να κάμνει πχ Φυσική και το άλλο μισό Χημεία και την επόμενη ώρα ν’ανταλλάσουν.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τ’άλλα εξεταζόμενα μαθήματα. Κύριος στόχος είναι ο πλήρης συντονισμός για την διδαχθείσαν ύλη Παγκύπρια (μέχρι τά μέσα Μαρτίου) υπό την ευθύνη, επίβλεψη και συντονισμό των Επιθεωρητών.

Κύριε Υπουργέ προσέξετε το αυτό. Όλα τα σχολεία δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες αλλά και όλοι οι καθηγητές δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις και ικανότητες. Είναι η ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει και Απολυτήριο αξιόπιστο και για όσον το δυνατόν πιο Αξιοκρατική επιλογή των μαθητών για τα Πανεπιστήμια.

Εδώ κρίνεται η καριέρα τους. Αλλά κυρίως για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες και αντιδράσεις εκ των υστέρων και προπαντός των κατά συρροή αντιδρούντων.

Τάκης Γαβριηλίδης,

Καθηγητής Φυσικής και μέλος  του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρώην Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ