Οι «κόκκινες γραμμές» της ΕΔΕΚ για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα ξεκαθάρισε ότι για την ΕΔΕΚ, οι πιο κάτω προτάσεις αποτελούν «κόκκινες γραμμές» στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, μη υιοθέτηση των οποίων, όπως είπε, συνεπάγεται ότι δεν θα δοθεί καμιά στήριξη στο Κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Οι προτάσεις αυτές είναι:

– Να απαλλάσσονται πλήρως οι εγγυητές σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου από τις τράπεζες ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη.

– Να προστατευτεί άμεσα η κύρια κατοικία των μη βιώσιμων δανειοληπτών, όπως η ίδια η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από τον Απρίλιο του 2014, αλλά στο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα τους αφήνει παντελώς απροστάτευτους απέναντι στις τράπεζες.

– Να αφαιρεθούν από το δάνειο όλες οι παράνομες υπερχρεώσεις και τα πανωτόκια που επέβαλαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.

– Να τεθεί ρητή απαγόρευση της πακετοποίησης και πώλησης δανείων από τη στιγμή μάλιστα που διαπιστώνουμε ότι μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου είναι μέλος και ΔΣ τουρκικής εταιρείας που ασχολείται με αγοραπωλησίες δανείων. Αντιλαμβάνονται όλοι, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος, τους κινδύνους για την εθνική μας υπόθεση από μια τέτοια εξέλιξη.

– Να καθοριστεί και να ισχύει μια αντικειμενική αξία για τα υποθηκευμένα ακίνητα. “Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι άλλη αντικειμενική αξία ισχύει για σκοπούς φορολογίας ακινήτων, άλλη αξία για τις εκτιμήσεις τραπεζών και άλλη αξία για τις εκποιήσεις. Δεν μπορεί η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου να προσαρμόζεται πάντα εις βάρος του πολίτη και να υπάρχουν δύο ή τρεις αντικειμενικές αξίες”, πρόσθεσε.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, είπε ο κ. Σιζόπουλος, να λάβει πρόσθετα μέτρα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια να τύχουν κουρέματος για να βοηθηθούν δανειολήπτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.