Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ελλάδα μετά το διπλό σοκ που προκάλεσαν οι πιέσεις στο Eurogroup. Η απόφαση των πιστωτών να ψηφίσει η κυβέρνηση νέα μέτρα και μάλιστα προληπτικά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς βουλευτές να προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν περικοπές συντάξεων και περιορισμό του αφορολόγητου.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (που για πρώτη φορά αμφισβητείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ) και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει συμβιβαστική λύση στο θέμα της εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων.

Ο στόχος είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι απαιτήσεις των δανειστών ώστε τελικά τα μέτρα που θα ψηφιστούν να είναι «πολιτικά διαχειρίσιμα», να μη φτάνουν δηλαδή στο δυσθεώρητο ύψος των 4,5 δισ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Από σήμερα θα αρχίσει το πινγκ-πονγκ των προτάσεων και των αντιπροτάσεων από Ελλάδα και δανειστές με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος και το ΔΝΤ να πει το ναι για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Την επόμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση θα έχει δύο κρίσιμους σταθμούς. Ο πρώτος θα είναι την επόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου όταν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει και επίσης την αξιολόγηση του άρθρου IV για την Ελλάδα στην οποία περιέχεται και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αλλά και η εκ των υστέρων αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο δύτερος σταθμός είναι τρεις ημέρες αργότερα στις 9 του μήνα όταν θα συγκληθεί εκ νέου η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης. Το EuroWorking Group θα πρέπει να συζητήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που θα έχουν πέσει μέχρι και τότε στο τραπέζι και να γνωμοδοτήσουν προς το συμβούλιο υπουργών για την κατάσταση της διαπραγμάτευσης και τα επόμενα βήματα.

Βέβαιο είναι ότι αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.