Οι Ισλανδοί «τιμώρησαν» την πολιτική λιτότητας

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση προηγείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δείχνουν μια τάση τιμωρίας του κεντροαριστερού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία α

Μια προβολή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RUV μετά την καταμέτρηση του 45% των ψήφων δίνει στο δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας την πρώτη θέση με 21 έδρες, έναντι του κεντρώου-αγροτικού Προοδευτικού Κόμματος που φέρεται να λαμβάνει 18 έδρες. Τα ποσοστά αυτά επιτρέπουν στους δύο πολιτικούς σχηματισμούς να διαπραγματευτούν έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ανεξαρτησίας, ο συντηρητικός Μπιάρνι Μπενεντίκτσον, 43 ετών, διεκδίκησε σήμερα τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ ο 38χρονος κεντρώος Σίγμουντουρ Ντέιβιντ Γκιούνλαγκσον δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του.

«Το Κόμμα Ανεξαρτησίας καλείται να αναλάβει ευθύνες. Η κατάσταση σήμερα απαιτεί αλλαγή», είπε ο Μπενεντίκτσον ενώπιον υποστηρικτών του δηλώνοντας έτοιμος να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Η νίκη της κεντροδεξιάς τερματίζει πιθανώς τη διαδικασία της ενταξιακής υποψηφιότητας της Ισλανδίας στην Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε το 2009 και στην οποία τα δύο κόμματα ήταν αντίθετα.

Τα δύο κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης υπέστησαν μεγάλη ήττα. Η Συμμαχία (σοσιαλδημοκράτες) φέρεται να χάνει το ήμισυ της εκπροσώπησής της στο κοινοβούλιο λαμβάνοντας 10 έδρες, ενώ το Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων φέρεται να λαμβάνει εννέα έδρες.

Στην Ισλανδία τα δύο πρώτα κόμματα συνήθως κυβερνούν μαζί και θα πρέπει να επιδιώξουν το σχηματισμό ενός συνασπισμού, κατ’ αναλογία, ο οποίος θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 63 εδρών.