Οι ΗΠΑ ζήτησαν «σιωπηλά» από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει «στα κρυφά» από τη Σαουδική Αραβία και μερικές ακόμη χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν επί του θέματος.

Το σπάνιο αυτό αίτημα ήρθε ως συνέπεια μετά από τη ραγδαία αύξηση των τιμών της βενζίνης στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δημοσίως εκφράσει τη δυσασρέκειά του για τις πολιτικές του ΟΠΕΚ.

Ταυτόχρονα ακολούθησε την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει και πάλι δασμούς στις εξαγωγές αργού του Ιράν, οι οποίες είχαν ξεπεράσει το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραπάνω από 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ώθηση στις τιμές πάντως έδωσε η ίδια η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη. Σημειώνεται ότι οι παλαιότερες κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την αγορά 1 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού ημερησίως.

Παρότι δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από το Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε πως “καλωσορίζουμε οποιαδήποτε κίνηση της αγοράς, η οποία αυξάνει την πρόσβαση σε ενέργεια και προωθεί την υγιή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”