Οι ΗΠΑ επιτίθενται εναντίον της ρωσικής βιομηχανίας μετάλλων

Στο φετινό Νταβός, ο Oleg Deripaska διοργάνωσε ένα πάρτι με σαμπάνια, Ρώσους χορευτές παρδοσιακών τραγουδιών και μια παράσταση του Enrique Iglesias. Τώρα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται σε μια διεθνή μαύρη λίστα που συνήθως περιλαμβάνει τρομοκράτες και πολεμικούς ηγέτες.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ εφάρμοσαν τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην αυτοκρατορία μετάλλου του Deripaska, απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να ασχολούνται με εταιρείες όπως η United Co. Rusal. Καθώς ο δραστικός χαρακτήρας της κίνησης της Ουάσιγκτον έγινε σαφής τη Δευτέρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου έξω από την Κίνα έχασε τη μισή αξία του, μέσα σε μόλις μια μέρα.

“Πρόκειται για οικονομική δολοφονία της εταιρείας”, σύμφωνα με ανώτερο διευθυντικό στέλεχος σε μια εταιρεία trading, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς αναφερόταν σε πελάτη.

Κυρίως, οι κυρώσεις απαγόρευσαν στην εταιρεία του Deripaska να συνεχίσει να μετέχει στην παγκόσμια οικονομία, η οποία κυριαρχείται από το δολάριο και ο αντίκτυπος ήταν άμεσος: οι διεθνείς επενδυτές κατακρήμνισαν την μετοχή, αλλά και τα ομόλογα που εκδόθηκαν από τις εταιρείες του, καθώς οι έμποροι αλουμινίου αρνήθηκαν να αγοράσουν το μέταλλο από τη Rusal.

Η ισχύς των μέτρων των ΗΠΑ έστειλε κύματα αστάθειας μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ρωσίας, καθώς οι trafers απέσυραν τις άλλες οικονομικές αυτοκρατορίες του κλάδου, που ελέγχονταν από άλλους μεγιστάνες και που θα μπορούσαν να υποστούν επίθεση.

Οι μετοχές που διαπραγματεύονται στη Μόσχα κατακρημνίστηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, το νόμισμα έπεσε στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και ο πιστωτικός κίνδυνος της Ρωσίας αυξήθηκε. Οι επενδυτές γκρέμισαν εταιρείες με δεσμούς με μεγάλους Ρώσους ολιγάρχες. Η MMC Norilsk Nickel PJSC, που ελέγχεται από τον Vladimir Potanin, υποχώρησε 19% στο Λονδίνο, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από το 2008.