Οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος “πελάτης” της Κίνας

Την πρώτη θέση φαίνεται πως καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ ως προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Τα 289,3 δισκεατομμύρια δολάρια φαίνεται πως άγγιξαν οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σύμφωνα τις κινεζικές τελωνειακές αρχές.

Η άλλοτε πρωτοπόρος ΕΕ περνά πια στη δεύτερη θέση, αφού πλήττεται απο βαθιά ύφεση, ενώ οι χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας πέρασαν μπροστά από την Ιαπωνία, η οποία κατέληξε στην τέταρτη θέση.

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρισκόταν στην κορυφή, τώρα στην πρώτη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ.

Άν και οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ξεπέρασαν τα 276,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου  το συνολικό ισοζύγιο συναλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ παραμένει υψηλότερο από εκείνο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο εισάγει περισσότερα ευρωπαϊκά από ό,τι αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.