Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοπλίσουν τους Σύρους αντάρτες

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν στρατιωτικά τους Σύρους αντάρτες στη βάση ισχυρισμών ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, προκαλώντας την αντίδραση του ΓΓ των ΗΕ Μπαν κι-Μουν και της Ρωσίας.

Η Δαμασκός απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αναληθείς.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη, επικαλούμενη εκθέσεις, ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ έχουν προβεί σε χρήση απαγορευμένων όπλων, σε επιθέσεις που σκότωσαν περίπου 150 ανθρώπους.

«Ο Πρόεδρος έχει αποφασίσει την παροχή μεγαλύτερης υποστήριξης στην αντιπολίτευση. Αυτό περιλαμβάνει παροχή άμεσης στήριξης στο στρατιωτικό συμβούλιο. Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη» δήλωσε ο Μπέν Ρόουντς, Αναπληρωτής Σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, των ΗΠΑ.

Ο ΓΓ των ΗΕ δήλωσε ότι η στρατιωτική υποστήριξη οποιουδήποτε εκ των δύο αντιπάλων στη συριακή σύγκρουση, που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, «δεν θα βοηθούσε».

Ο Μπαν κι-Μουν είπε στους δημοσιογράφους ότι η παροχή οπλισμού σε οποιαδήποτε πλευρά δεν θα οδηγήσει σε αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης.

Η Μόσχα από πλευράς της έχει δηλώσει ότι τα στοιχεία των ΗΠΑ για τη χρήση χημικών από τη Συρία δεν ήταν πειστικά, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν το λάθος που διέπραξαν όταν εισέβαλαν στο Ιράκ, αφότου λανθασμένα κατηγόρησαν τον Σαντάμ Χουσέϊν για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοβ, είπε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν στρατιωτικά του Σύρους αντάρτες θα πλήξει τις διεθνείς προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθούν στη Σύνοδο των G8στην Βόρειο Ιρλανδία τη Δευτέρα.