Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με μια απόφαση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δήλωση έρχεται ως απάντηση σε αναφορές που είχαν γίνει νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει στα βασικά σημεία της απόφασης.

Αυτά είναι απλώς ευσεβείς πόθοι δήλωσε, εξάλλου, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Οι εργασίες για το σχέδιο βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει το ταχύτερο δυνατόν μια απόφαση, η οποία θα προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, μιλώντας στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι αν επιτευχθεί μια συμφωνία για τα χημικά όπλα στη Συρία, αυτό θα ανοίξει την πόρτα να δοθεί μια πολιτική λύση στην συριακή σύρραξη, στην οποία θα μπορέσει να συμβάλει η σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη 2.

Η ΕΕ, είπε, είναι έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, η οποία χρειάζεται για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης.