«Οι Ευρωπαίοι έβαλαν πέτρα στο λαιμό της Κύπρου»

Τα πράγματα με το όνομά τους σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά την απόφαση – «φιάσκο» του Eurogroup, λένε σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times, αποτυπώνοντας σχεδόν απόλυτα το συναισθήματα της προδοσίας, του θυμού και της αγανάκτησης που νιώθει ο Κυπριακός λαός.

Στο κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι, πάνω που η Ευρώπη άρχιζε να μπαίνει σε μια σωστή πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η ευρωζώνη επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες.

«Αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που βυθιζόταν, αντί να ρίξουν στην Κύπρο σωσίβιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης πέρασαν μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου.

Κάνοντας λόγο για μία ακόμα «κακοφτιαγμένη» διάσωση, η εφημερίδα σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν μια συνειδητή απόφαση να πληρώσουν οι φτωχότεροι για να βοηθήσουν τους πλουσιότερους. Ακόμη, οι Financial Times προσθέτουν ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο αμφισβητούν τα ευρωπαϊκά σχέδια για μια τραπεζική ένωση και για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων για τις καταθέσεις και επίλυσης προβλημάτων.

«Οι ηγέτες μόλις έριξαν λάδι στη φωτιά» αναφέρει η εφημερίδα και έχει απόλυτο δίκιο…

Βάσω Κυριακάκη