Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού..

Το πράσινο τσάι αποτελεί σήμερα αχώριστο φίλο κάθε γυναίκας καθότι σχετίζεται με το αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο πρέπει να το λατρέψουμε; Όχι βέβαια!

Για παραπάνω από 4.000 χρόνια οι Κινέζοι είχαν το πράσινο τσάι ως φάρμακο που λόγω των 6 βασικών πολυφαινόλων προστάτευε από τη γρίπη μέχρι τον καρκίνο.

Οι πολυφαινόλες ή αλλιώς κατεχίνες είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντας τον από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η χοληστερίνη κλπ.

Στην περίπτωση του καρκίνου μάλιστα νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες, αφού στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ποιες άλλες ασθένειες όμως κρατά μακριά το πράσινο τσάι;

-Προστατεύει την καρδιά

Σύμφωνα με μελέτες έχει την ιδιότητα να διατηρεί τις αρτηρίες “ευέλικτες και ήρεμες” θέτοντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλύτερη ροή του αίματος. Οι πολυφαινόλες στην ουσία βοηθούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να λειτουργούν σωστά, γεγονός που προλαμβάνει με τη σειρά του τις φραγμένες αρτηρίες.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ίδιες οι κατεχίνες μπορούν να καταπολεμήσουν συγκεκριμένους ιούς.Σε μία μελέτη, φάνηκε μάλιστα ότι το πράσινο τσάι εμπόδισε την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης. Αυτό που στην ουσία δηλαδή κάνει το πράσινο τσάι είναι να ενισχύει τον αριθμό των ρυθμιστικών κυττάρων Τ στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντίστασή του.

– Καταπολεμά την παχυσαρκία

Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη συσσώρευση του λίπους και σύμφωνα με στατιστικές πέντε φλιτζάνια είναι ιδανικά για να ενισχύσουν το σώμα ώστε να κάψει το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2011, έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, σε διατροφή με υψηλά λιπαρά, επιβράδυνε σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους.

-Βελτιώνει τις λειτουργίες του οργανισμού στα άτομα της τρίτης ηλικίας

Σε έρευνα που διεξήχθη σε 14.000 συμμετέχοντες άνω των 65, αποδείχθηκε ότι όσοι συνήθιζαν να πίνουν πράσινο τσάι «διαχειρίζονταν» καλύτερα τη διαδικασία γήρανσης και μάλιστα απλές καθημερινές ενέργειες, όπως το μπάνιο και το ντύσιμο, έγιναν κατά 7% ευκολότερες για όσους έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα.

-Δυναμώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού ενισχύουν τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενδυναμώνοντας τη διαδικασία της μνήμης και της εκμάθησης.

-Μειώνει τη χοληστερίνη

Οι ίδιες αυτές ευεργετικές πολυφαινόλες είναι «υπεύθυνες» και για τη μείωση της χοληστερίνης, καθώς μπλοκάρουν την απορρόφηση της, μειώνοντας έτσι την LDL, δηλαδή την «κακή» χοληστερόλη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αντικαταστήσει την ειδική φαρμακευτική αγωγή, που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας για τη χοληστερίνη.