Οι εταιρείες της ευρωζώνης απελπισμένες με την επιχειρηματική ανάπτυξη σε χαμηλά 4 ετών

Οι εταιρείες της ευρωζώνης προετοιμάζονται για μια υποτονική οικονομία το 2019, μετά από την υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε χαμηλά τεσσάρων ετών στα τέλη του 2018.

Η ανάπτυξη της μεταποίησης και των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο – επιβαρυμένη από δημόσιες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, τους συνεχιζόμενους αγώνες της Γερμανίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αδυναμία στην Ιταλία. Οι σύνθετοι μετρητές για τις προσδοκίες παραγωγής και τις νέες παραγγελίες ήταν οι χειρότεροι από τα τέλη του 2014.

«Οι εταιρείες δεν προβλέπουν οποιαδήποτε επικείμενη αναζωογόνηση της ζήτησης», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Οι ανησυχίες αντανακλούν πολλαπλές συνεχιζόμενες αντιξοότητες από τους εμπορικούς πολέμους, το Brexit, την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνώρισε όλους αυτούς τους κινδύνους τον περασμένο μήνα, όταν υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2019 για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να τερματίσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (QE), προωθώντας τα σχέδια για σταδιακή μείωση των νομισματικών κινήτρων.

Αυτό συνέβη πριν τα δεδομένα δείξουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται περαιτέρω. Ο Δείκτης Προμηθειών της IHS Markit για τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε σε 51,1 τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 7 μονάδες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ενώ οι αναγνώσεις δείχνουν ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο, ο ρυθμός ήταν μόλις το ήμισυ εκείνου τον περασμένο μήνα.

Ένα ελαφρώς ενθαρρυντικό νέο προέκυψε από την ιταλική έρευνα, η οποία έδειξε ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα απροσδόκητα σταμάτησε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο. Η ανάγνωση PMI ήταν στο 50, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συστολής.

Ωστόσο, σε μια προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων και με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το τρέχον έτος, η αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη έπεσε σε χαμηλά επίπεδα δύο ετών.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε για άλλον έναν χρόνο», δήλωσε ο Williamson. «Η ανάπτυξη της απασχόλησης έχει ήδη μειωθεί, καθώς οι εταιρείες υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά την πρόσληψη έναντι των πιο αδύναμων παραγγελιών».