Οι επενδυτές ακούνε Ευρωζώνη και σκέφτονται κίνδυνος και ύφεση

Το ότι η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Από όλες τις πλευρές -από ΕΕ, έως τις ΗΠΑ και την Κίνα- δηλώνεται ευθαρσώς πως τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Ειδικότερα οι αναλύσεις γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη λέξη «κίνδυνος» και «ύφεση». Κάτω από αυτό το πρίσμα το Bloomberg αναφέρεται στις ανησυχίες, αλλά και την απογοήτευση των επενδυτών να τοποθετηθούν στην Ευρωζώνη. Και το αποδεικνύει με δημοσκόπηση που διεξήγαγε μεταξύ διεθνών επενδυτών. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.

Το 38% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η παγκόσμια οικονομία χειροτερεύει, μέγεθος υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τον Ιούλιο. Αυτό είναι το υψηλότερο μέγεθος από το Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Ευρώπη ήταν εγκλωβισμένη στην ύφεση. Η Ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των ανησυχιών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η οικονομία αποδυναμώνεται, ενώ το 89% χαρακτήρισε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή τον αποπληθωρισμό σαν μεγαλύτερη απειλή από τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος.

Οι επενδυτές σημείωσαν παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της περιοχής επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς δρομολογούν πολύ σφικτές πολιτικές, ενώ λιγότεροι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi και την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Η Ευρώπη δεν είναι όμως η μόνη πηγή ανησυχίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι οι συνθήκες στις οικονομίες των χωρών BRIC – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – επιδεινώνονται, σε σύγκριση με ποσοστό 36% τον περασμένο Ιούλιο.

Το μόνο φωτεινό σημείο στη δημοσκόπηση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, ενώ περίπου οι μισοί εκτίμησαν ότι οι αμερικανικές αγορές θα είναι μεταξύ αυτών που θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις το επόμενο έτος.