Νέα πρόκληση Νταβούτογλου: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να “εκλιπαρεί” η Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρώπη

“Οι Ε/κ εμποδίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θεωρούν ότι η Τουρκία με αυτό το τρόπο θα καταστεί πιο αδύναμη και ότι θα αναγκαστεί να «εκλιπαρεί» για ένταξη. Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ, η διαδικασία της διεύρυνσης πρέπει να είναι δίκαιη”.

Με το γνωστό ύφος της τουρκικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Αχμέτ Νταβούτογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις από το βήμα συνεδρίου στη Φινλανδία. Θέμα ο ρόλος της Τουρκίας στις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν το 2004, εμποδίζοντας έτσι, «μια ενωμένη Κύπρο» και την «οικονομική ενσωμάτωση και ολοκλήρωση με την Τουρκία», και παρά το γεγονός αυτό εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα μάλιστα αυτών, ο κ. Νταβούτογλου εκτίμησε την «κατάρρευση της Ελληνοκυπριακής οικονομίας».

Για υποστήριξη της κυβέρνησης του Ελσίνκι στις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, τονίζοντας πάντως, ότι πρέπει να εκπληρωθούν και κάποιες υποχρεώσεις από την Άγκυρα… «αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι ειλικρινής και να κρατήσει ανοικτή την πόρτα στην Τουρκία”, πρόσθεσε.