Οι εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις στον χώρο του Σωματείου «Αχιλλεύς» Καϊμακλίου

Οι εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις στον χώρο του Σωματείου «Αχιλλεύς» Καϊμακλίου

Επειδή τον τελευταίο καιρό λέγονται και γράφονται αρκετές ανακρίβειες και αναλήθειες για το θέμα των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Σωματείου μας και κάποιοι αγωνιούν για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο, για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας και της ιστορίας θέλει να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους τα ακόλουθα:

Ο χώρος όπου βρίσκεται το οίκημα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου μας ανήκει στην εκκλησία η οποία κατέχει και τον σχετικό τίτλο ιδιοκτησίας.

Το Σωματείο μας από την ίδρυση του το 1943 μέχρι το 1957 στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενα υποστατικά. Το 1957 με δαπάνη της εκκλησίας, έχει ανεγερθεί το οίκημα του Σωματείου και μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο είχαν εκμισθωθεί σε εμάς με ενοικιαστήριο συμβόλαιο το οποίο στους γενικούς όρους μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Το ενοικιαζόμενο κτήμα θα χρησιμοποιείται υπό της Αθλητικής Ενώσεως Καϊμακλίου “ΑΧΙΛΛΕΥΣ” και δια τους σκοπούς αυτής ή υπό διαδόχου καταστάσεως σκοπούς εχούσης οίους ή παρεμφερής……………..”.
“Ο ενοικιαστής θα έχει δικαίωμα φιλοξενίας ……………………… υπό όρους ως ο ενοικιαστής ήθελεν κατά απόλυτον αυτού κρίσιν θεωρήση σκόπιμον”.

Με τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας το Σωματείο μας προχώρησε με δικά του έξοδα στην κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου και αργότερα με τη δημιουργία καλαθοσφαιρικής ομάδας στην κατασκευή του γηπέδου καλαθόσφαιρας.

Μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας που είχαμε με τα άλλα Σωματεία της κοινότητας, το γήπεδο ποδοσφαίρου παραχωρείτο σ΄ αυτά για σκοπούς προπονήσεων και αγώνων έναντι ενός συμβολικού ποσού για κάλυψη των εξόδων.

Για πολλά χρόνια επίσης το γήπεδο ποδοσφαίρου παραχωρείτο και στο προσφυγικό Σωματείο της “ΑΕΚ” Κυθρέας.

Διερωτόμαστε τώρα γιατί Σωματεία και παράγοντες της κοινότητας ισχυρίζονται και διαδίδουν με κάθε ευκαιρία ότι ο χώρος ανήκει σε όλα τα Σωματεία και γενικά στη Κοινότητα.

Που αποτείνονταν τα Σωματεία όταν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο, στον “ΑΧΙΛΛΕΑ” ή στην Κοινοτική Επιτροπή Καϊμακλίου; Πόσα έξοδα έχουν κάνει στα 40 χρόνια λειτουργίας του γηπέδου και πότε ο “ΑΧΙΛΛΕΑΣ” αρνήθηκε σε οιονδήποτε τη χρήση του γηπέδου.

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ από το 1980 όταν η ομάδα μας πρωταγωνιστούσε και το άθλημα της καλαθόσφαιρας ήταν πολύ δημοφιλές, προσπάθησε με τη βοήθεια του ΚΟΑ να ανεγείρει στο χώρο κλειστή αίθουσα αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μακροχρόνιο συμβόλαιο από την εκκλησία.

Το Σωματείο αναγκάστηκε υπό τις περιστάσεις να έλθει σε Συμφωνία με την Σχολική Εφορεία Λευκωσίας και τον ΚΟΑ για ανέγερση από κοινού κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών στο χώρο του Γυμνασίου Παλλουριώτισσας βάζοντας τα λεφτά από τη χορηγία που εδικαιούτο από τον ΚΟΑ.

Από το 1990 οι ομάδες καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας του Σωματείου μας προπονούνται και αγωνίζονται στην κλειστή αίθουσα και από το 2005 με την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Ποδοσφαίρου στην περιοχή του Βορείου Πόλου όλες οι ομάδες της κοινότητας μετέφεραν τις δραστηριότητες τους εκεί.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου εγκαταλείφθηκαν πλήρως και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Τα αποδυτήρια και αποχωρητήρια έγιναν ερείπια και εστία μολύνσεων, η ηλεκτρική εγκατάσταση καταστράφηκε και ο χώρος γέμισε χόρτα.

Αφού τα οικονομικά δεδομένα του Σωματείου δεν του επέτρεπαν την οποιαδήποτε επέμβαση αποταθήκαμε για οικονομική στήριξη στον ΚΟΑ. Η ανταπόκριση του ΚΟΑ ήταν θετική με την προϋπόθεση όπως εξασφαλίσουμε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο από την εκκλησία.

Έγιναν αρκετές επαφές με την εκκλησία χωρίς θετική κατάληξη.

Μετά την οικονομική κρίση του 2013 η εκκλησία θέλοντας να χρησιμοποιήσει μέρος της περιουσίας της αλλά και το Σωματείο βλέποντας ότι όλη η κατάσταση των εγκαταλελειμμένων αθλητικών χώρων δεν είναι η πρέπουσα και δεν περιποιεί τιμή σε κανένα και θα πρέπει να προχωρήσει με τη βοήθεια του ΚΟΑ και άλλων φορέων στην ανάπλαση του χώρου το 2018 μετά από αρκετές συζητήσεις με την εκκλησία καταλήξαμε σε μια μακροχρόνια συμφωνία.
Η Συμφωνία προνοεί την ανάκτηση από μέρους της εκκλησίας του 35% του τεμαχίου και την παραχώρηση σε εμάς του 65% για 99 χρόνια με σκοπό την ανάπλαση και κατασκευή νέων ανοικτών μικρών γηπέδων, πεζόδρομου και χώρου πρασίνου, πιστεύοντας ότι ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα στολίδι για την περιοχή και δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση που κάποιοι για δικούς τους λόγους θέλουν να διατηρήσουν.

Ο διαχωρισμός του τεμαχίου έχει γίνει και έχουμε προχωρήσει με την εκπόνηση σχεδίων τα οποία και έχουν κατατεθεί για τις σχετικές άδειες στο Δήμο Λευκωσίας. Με την ευκαιρία αυτή παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας όπως εξετάσουν θετικά την πρόταση μας για το έργο το οποίο θα αναζωογονήσει την περιοχή προς όφελος όχι μόνο του ΑΧΙΛΛΕΑ, αλλά ολόκληρης της κοινότητας και ευρύτερα του Δήμου Λευκωσίας.

Το Σωματείο μας είναι έτοιμο να βοηθήσει και να πρωτοστατήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στη διαμόρφωση και άλλων χώρων που προσφέρονται για άθληση στην περιοχή μας γιατί πιστεύουμε ότι η άθληση των νέων είναι το καλύτερο αντίδοτο στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο