Οι Δρόμοι του Μεταξιού φέρνουν την ιταλική οικονομία στην αγκαλιά της Κίνας

Η κυβέρνηση της Ιταλίας προσπαθεί να υπογράψει συμφωνίες με μια σειρά επιχειρήσεων, που ξεκινούν από τον τραπεζικό τομέα και την ενέργεια και φτάνουν σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους, εξ αιτίας της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Xi Jinping την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό, παρά την πίεση του επικεφαλής της υπερ δεξιάς Λέγκας Matteo Salvini η οποία προτρέπει τις επιχειρήσεις να προσέχουν πολύ, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Πολλοί από τους επιχειρηματίες της Ιταλίας είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνίες παράλληλα με την προγραμματισμένη υπογραφή μνημονίου, τα οποία θα δώσουν στη Ρώμη ένα ρόλο στην κινεζική πρωτοβουλία Δρόμοι του Μεταξιού (Belt and Road), το διηπειρωτικό έργο υποδομών της Κίνας, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.

Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την εταιρεία αγωγών αερίου Snam SpA, την μηχανολογική εταιρεία Ansaldo Energia SpA και τις κορυφαίες τράπεζες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Luigi Di Maio καταβάλλει προσπάθειες για την προετοιμασία περίπου 20 συμφωνιών που βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, με στόχο την υπογραφή τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi, η οποία αναμένεται στις 21-23 Μαρτίου.

Η κίνηση του Di Maio του αντισυστημικού επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων προκάλεσε νέα ένταση με τον συνάδελφό του, αναπληρωτή πρωθυπουργό Matteo Salvini, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο ξένες οικονομικές δυνάμεις να επηρεάσουν την ιταλική οικονομία και πολιτική και για οποιαδήποτε συμμετοχή της Huawei Technologies Co. στις 5G τηλεπικοινωνίες της Ιταλίας.

Το άνοιγμα της Ιταλίας στην Κίνα έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή μιας χώρας της G-7 στην πρωτοβουλία Belt and Road και την ανάπτυξη κινεζικών συμφερόντων σε στρατηγικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια.