Οι δικηγόροι Μιχαηλίδη δεν δέχονται να καταθέσει ο Ζήγρας

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τον είχαν χαρακτηρίσει ως «πρόσωπο ανυπόληπτο, αναξιόπιστο και εκδικητικό»

Επίσης οι συνήγοροι των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη εξανέστησαν και απηύθυναν εναντίον της Εισαγγελέας σήμερα αρκετά σκληρές εκφράσεις. Η Εισαγγελέας στη δίκη Μιχαηλίδη ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο να απορρίψει την ένσταση της υπεράσπισης και να επιτρέψει στον μάρτυρα κατηγορίας Νίκο Ζήγρα να καταθέσει κανονικά παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, η άποψή της «είναι μειοψηφούσα και παρακάμπτει τον κανόνα».

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, αναφερόμενος στην προτροπή της Εισαγγελέως προς την έδρα να αποδεχτεί την πρότασή της και «να καινοτομήσει», είπε προς το Δικαστήριο ότι στην ουσία «η κυρία Εισαγγελέας σας ζητεί να παρανομήσετε».

«Δεν καταλαβαίνω», συνέχισε, «γιατί η κυρία Εισαγγελεύς περιάγει εαυτόν εις δύσκολον θέσιν, καταφεύγοντας εις την εξαίρεσιν της εξαιρέσεως, περί της αναζητήσεως της ουσιαστικής αλήθειας, προκειμένου να καταθέσει ο Ζήγρας».

«Πάση θυσία;», αναρωτήθηκε σε έντονο τόνο ο κ. Μαντζουράνης. «Με κάθε μέσον; Με κάθε τρόπο; Δηλαδή να καταργήσουμε ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας και να φέρουμε να καταθέσει ένας μάρτυς ακόμα και υπό βασανιστήρια;».

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, είπε ότι το επιχείρημα της Εισαγγελέως ότι η κατάθεση του Ζήγρα θα βοηθήσει το Δικαστήριο «στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας», δεν στέκει, διότι ο μάρτυς «έχει ήδη καθαρίσει» από την προηγούμενη δίκη Τσοχατζόπουλου, δεν έχει τίποτα να χάσει, «είναι ελεύθερος να πει όσα ψέματα θέλει, χωρίς να μπορέσει να το πει κανείς οτιδήποτε» και «μολύνει δια της παρουσίας του ως ψευδομάρτυρας» την αίθουσα του Δικαστηρίου.

Από την άλλη, η Πολιτική Αγωγή συμφώνησε με την τοποθέτηση της Εισαγγελέως, και τάχθηκε υπέρ του να καταθέσει ο Νίκος Ζήγρας, ο οποίος είναι ο 3ος και τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, και σήμερα δεν ήταν στο δικαστήριο.

Σε προηγούμενη συνεδρία, οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει τον αποκλεισμό του Νίκου Ζήγρα από τη δίκη, με το σκεπτικό ότι όπως ορίζει ρητά το άρθρο 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για ένα αδίκημα σε προγενέστερη δίκη, δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον κατηγορουμένου που δικάζεται σε άλλη δίκη για το ίδιο αδίκημα με εκείνον.

Πράγματι, στην πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου, όπου ο πρώην Υπουργός Άμυνας δικάστηκε και καταδικάστηκε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ένοχος κρίθηκε και ο πρώτος του εξάδελφος Νίκος Ζήγρας για τον ίδιο λόγο, αν και με πολύ χαμηλότερη ποινή ως ελαφρυντικό του γεγονότος ότι κατέθεσε εναντίον του συγγενή και πρώην στενού συνεργάτης του.

Στην δίκη που τώρα διεξάγεται στο Τριμελές Πρωτοδικείο Κακουργημάτων της Αθήνας, οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης, μαζί με άλλους 3 κατηγορούμενους, δικάζονται για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή εκείνο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους λένε ότι ο Ζήγρας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον τους.

“Ενοχος ένοχο ου ποιεί”, θύμισε το νομικό αξίωμα ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Πέραν της επίκλησης του προαναφερθέντος άρθρου για τον αποκλεισμό του Ν.Ζήγρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης τον είχαν χαρακτηρίσει ως «πρόσωπο ανυπόληπτο, αναξιόπιστο και εκδικητικό».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τον προσφώνησε σήμερα ως «το διαβόητο Ζήγρα», προσθέτοντας ότι στην προηγούμενη δικάσιμο τον είχε απειλήσει ότι «θα με περιποιηθεί στο επόμενο βιβλίο του», στο οποίο εμφανίζεται «ως ο καθαριστής της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής».

Στο σημείο αυτό η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Πέμπτη, αφού είχαν χαθεί περίπου 2 ώρες νωρίτερα το πρωί, λόγο νέου απειλητικού τηλεφωνήματος για βόμβα και, κατ’ ανάγκην, την εκκένωση του Δικαστικού Μεγάρου.