Οι δικαιολογίες Νεοφύτου για το δείπνο με Ακιντζί

Είπε πολλά για να δικαιολογήσει το…μυστικό δείπνο με Ακιντζί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ιδού μερικά από αυτά:

«Θα συνεχίσω τις προσπάθειες, όπου μπορώ στο μέτρο του δυνατού για να επαναρχίσει ο διάλογος». “Τις τελευταίες μέρες, μετά από πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων, είχα μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθώ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, των κ. Ακιντζή. Συνειδητά απάντησα θετικά στην πρόσκληση.

“Απάντησα θετικά γιατί το θεωρώ πολύ χρήσιμο να συνομιλούμε και να ακούμε ο ένας τον άλλο παρά να μιλούμε δημόσια ο ένας για τον άλλο. “Θα σας πω και κάτι, γνωρίζοντας ότι θα μου υποβάλλετε και διευκρινιστικές ερωτήσεις. Δεν είναι η μόνη επαφή ή δείπνο που έκανα. Είχα και άλλες σημαντικές επαφές με τουρκοκύπριους πολιτικούς και είχα και δείπνο στις ελεύθερες περιοχές. Πάντα στην προσπάθεια να συνομιλήσουμε, να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο. Και με τα Ηνωμένα Έθνη είχα επαφές και με τον ίδιο τον Έσπεν και με ξένους διπλωμάτες.

“Μια διευκρίνιση. Όσοι παρακολουθούν την πολιτική ζωή του τόπου γνωρίζουν τις άριστες διαχρονικές σχέσεις μου, με τον ΠτΔ. Η απόλυτη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα και δεν μπορούσε στο κορυφαίο ζήτημα, το κυπριακό, να μην κρατούσα ενήμερο τον ίδιο τον ΠτΔ. Με μια διευκρίνιση. Ούτε ως εκπρόσωπος του ΠτΔ, ούτε εις αντικατάσταση, προς θεού του ΠτΔ, ούτε διαπραγματευόμουν το κυπριακό στις συναντήσεις. “Κάποιοι λένε γιατί δεν ανακοινώθηκε το δείπνο. Σας είπα σωρεία άλλων επαφών που είχα το τελευταίο διάστημα. Δεν θεωρώ ότι το κάθε τι πρέπει να γίνεται μπροστά στις κάμερες. Δικαιολογημένα εσείς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ψέγεται το κουσούρι εμάς των πολιτικών που ακόμη και στο περίπτερο να πάμε, θέλουμε τις κάμερες να μας ακολουθούν. Όταν κρίνω ότι κάτι πρέπει να ενημερώσω δημόσια, το πράττω.

“Ας δούμε την ουσία. Έχουμε ένα αδιέξοδο που δεν προκλήθηκε από μας. Δεν είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που αποχώρησε από τις συνομιλίες, ούτε και είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που δηλώνει ότι δεν επανέρχεται στο τραπέζι. Δήλωσε επανειλημμένος ότι πανέτοιμος ανά πάσα στιγμή, πάρει πρόσκληση, να είναι παρών. “Γίνεται μια προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου. Τι μηνύματα θέλουμε να στείλουμε; Ότι βολευόμαστε με το αδιέξοδο; Ποτέ. Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για να λύσουμε το κυπριακό. Εννοούμε πράγματι ότι θέλουμε λύση του κυπριακού; Εγώ δηλώνω ξεκάθαρα, είμαι ταγμένος σε αυτή την εθνική αποστολή. Της επανένωσης του τόπου, που αυτό προϋποθέτει την συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων. Προϋποθέτει την υλοποίηση αυτού που δεχτήκαμε ως πλαισίου λύσης, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. “Διερωτώμαι αν είναι ανάθεμα να μοιραστούμε ένα πιάτο φαί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη. Πόσο πειστικοί είμαστε να μιλάμε πως ονειρευόμαστε την επανένωση του τόπου μας και την συμβίωση των δύο κοινοτήτων;

“Σέβομαι τις απόψεις του οποιουδήποτε, το δικαίωμα του να εκφράζει άποψη να εκφράζει κριτική. Αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας. Καθόλα σεβαστά. Όμως, επιτρέψετε μου να σημειώσω γεγονότα και τα αφήνω στην κρίση εσάς και του κυπριακού λαού. “Τις τελευταίες μέρες είδαμε, και είναι καλό αυτό το χρώμα στις διαφορετικές προσεγγίσεις των ΜΜΕ. Ο ένας για μυστικό δείπνο, ο ένας για ξινό, ο άλλος για γλυκό, ο άλλος για γλυκόξινο. Άλλοι να λένε ότι κανείς δεν ήταν ενημερωμένος, ούτε ο ΠτΔ ούτε κανένας και την ίδια στιγμή, ενώ γράφονται ότι κανείς δεν ήταν ενημερωμένος, το δείπνο ήταν μυστικό και χωρίς να έχει κανείς επικοινωνία με εμένα προσωπικά, στα διάφορα ρεπορτάζ, γνωρίζουν και γράφουν ή παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια το τι δήθεν λέχθηκε. Μα πως είναι δυνατόν; “Επαναλαμβάνω μην το πάρετε για κριτική. Δεν κάνω κριτική, ανέλυσα το τι βλέπουμε και δεν είμαι η πρώτη φορά. Χτίζουμε ο καθένας την δική του ιστορία, με βάση την δική του ανάλυση σεβαστό, αλλά σε ένα μυστικό δείπνο που κανείς δεν ενημερώθηκε ούτε εκ των προτέρων, ούτε εκ των υστέρων, πως είναι δυνατόν να καταγράφονται λεπτομέρειες το τι συζητήθηκε; “Αυτό δεν είναι η ουσία. Καλοπροαίρετα όλα, ο πλουραλισμός απόψεων ποτέ δεν έβλαψε βοηθά και θα επανέλθω στην ουσία. Είναι καθήκον, είναι υποχρέωση, είναι χρέος μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γνωρίζοντας τις δυσκολίες, μα επαναρχίσει ο διάλογος αλλά και να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία.

Γνωρίζω το δύσκολο του εγχειρήματος, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Στεκόμαστε δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα τον στηρίξουμε και τον στηρίζουμε σε αυτήν την δύσκολη αποστολή. Πράξαμε, πράττουμε και θέλω με απόλυτο ξεκάθαρο τρόπο να πω, θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου σε όλα τα επίπεδα, όπου μπορώ για να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού να επαναρχίσει ο διάλογος, αλλά και μέσα από τον διάλογο αν μπορέσουμε και βρούμε μια σωστή λύση του Κυπριακού που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του συνόλου του λαού μας, να στηρίξουμε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επανένωση του τόπου μας”.

– Ο Ακιντζί φάνηκε διατεθειμένος να επιστρέψει ξανά στις συνομιλίες; “Η συνάντηση ήταν πάρα πολύ καλή. Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους του κ. Ακιντζί. Μπορώ να εκφράσω και να πω το τι ξεκαθάρισα στον Τ/κ ηγέτη. Ότι δεν εγκαταλείφθηκε ο στόχος για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν ξύπνησε ένα πρωί ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου για να αλλάξει πορεία και να στραφεί πίσω στην «ένωση». Αν είναι δυνατόν. Και ξεκαθαρίσαμε την στοχοπροσήλωση μας , αλλά και είπαμε τις απόψεις πως το αδιέξοδο και η μη λύση του Κυπριακού είναι εις βάρος των μελλοντικών γενιών. Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το στάτους κβο”. – Θα υπάρξει συνέχεια την βουλή με την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού; “Καταρχήν από την ημέρα που τέθηκε το θέμα στην ολομέλεια εμείς δηλώσαμε ότι δεν είναι θέμα της βουλής αυτά τα ζητήματα. Καταθέσαμε μια πρόταση νόμου την οποία πιστεύαμε και θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή”.

– κε Πρόεδρε συζητήσατε την απαίτηση του κ. Ακιντζί για το ενωτικό δημοψήφισμα; “Θα ήταν μη αληθές εκ μέρους μου να πω ότι δεν συζητήθηκε και το ζήτημα που συνέβηκε με την απόφαση της βουλής, βεβαίως. Αλλά του εξηγήσαμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να τίθενται εκβιαστικά ζητήματα από οποιονδήποτε. Το τι θα πράξει η βουλή είναι θέμα της βουλής και όχι επειδή το ζητά ο οποιοσδήποτε τρίτος”.

– Και η απάντηση του; “Σας είπα από την αρχή, μιλώ και μπορώ να σας απαντήσω για τις δικές μου θέσεις. Δεν θεωρώ και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους ή να μεταφέρω τις απόψεις και τις θέσεις του δημόσια”. – Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στην «Σημερινή» που λέει ότι στην ουσία καθορίσατε ένα οδικό χάρτη για την επανέναρξη των συνομιλιών ότι θα γίνει ένα δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών.

“Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου που θα κάνει πρόσκληση στους ηγέτες. Θα χαρώ ιδιαίτερα να σπάσει το αδιέξοδο, θα εκφράσω και δημόσια την ικανοποίηση μου και το δηλώνω ο ΠτΔ δεν είχε και δεν έχει κανένα πρόβλημα και θέμα να είναι παρών σε οποιαδήποτε πρόσκληση του Έσπεν Άιντα εάν θα υπάρχει και θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη θα την χαιρετίσουμε και θα στηρίξουμε την συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, δεν βολευόμαστε από το αδιέξοδο”.