Οι διεθνείς αγορές στο «κόκκινο» με φόντο την τουρκική νομισματική κρίση

Απώλειες την Τετάρτη στις διεθνείς αγορές καθώς οι ανησυχίες για την τουρκική νομισματική κρίση συνέχισαν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα. Πτωτικά κινείται η Wall ενώ σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι αγορές σε Ελλάδα, Ιταλία και Αυστρία παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Βαριές απώλειες στην Ευρώπη λόγω Τουρκίας – Υποχώρηση 4,2% για τις βασικές πρώτες ύλες

Tα μεγαλύτερα χρηματιστήρια επί ευρωπαϊκού εδάφους κατέγραψαν πτώση σχεδόν 1,5%.

Αναλυτικά, ο Stoxx -1,36% στις 379,70 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX -1,58%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,49%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -1,82% και ο ισπανικός IBEX 35 στο -1,26%.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των βασικών πρώτων υλών έκανε βουτιά 4,2% καθώς οι μετοχές δέχθηκαν «χτύπημα» από την πτώση του χρυσού που την Τετάρτη σημείωσε χαμηλό άνω των 18 μηνών ενώ το αμερικανικό δολάριο έφτασε στο υψηλότερο σημείο εδώ και έναν χρόνο. Το γεγονός συνδέεται με την πρόσφατη ελεύθερη πτώση της λίρας που επηρεάζει ευρύτερα την αγορά συναλλάγματος ενώ το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται αρνητικά και από τις συνεχιζόμενες αποφάσεις για επιβολή δασμών.

Παρά το αρνητικό κλίμα, υπήρξαν κάποιες μετοχές που σημείωσαν άνοδο.

Ανάμεσά τους η βρετανική Admiral και η δανέζικη Vestas που βρέθηκαν σχεδόν στην κορυφή του Stoxx 600, με άνοδο 3% μετά την ανακοίνωση κερδών.

Στο «κόκκινο» και η Wall Street λόγω Τουρκίας και τεχνολογίας

Πτωτικά κινείται και η Wall την Τετάρτη καθώς δεν λένε να κοπάσουν οι ανησυχίες για την οικονομική κρίση στην Τουρκία. Πίεση ασκεί και η πτώση των μετοχών της τεχνολογίας αλλά και οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών.

Νωρίτερα, ο Dow Jones -1,03%, o S&P 500 -1,03% και ο Nasdaq -1,31%.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με τις Bank of America και Citigroup να έχουν πτώση άνω του 1,5%. Η JP Morgan στο -1% ενώ και ο τεχνολογικός τομέας υποχωρεί άνω του 1%.

«Φαίνεται πως πήραμε μια ανάσα χθες, αλλά εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα φαινόμενο μετάδοσης», δήλωσε ο Jack Ablin της Cresset Wealth. «Τα εμπορεύματα υποχωρούν, τα νομίσματα σημειώνουν πτώση οι αναδυόμενες αγορές απώλειες. Δεν νομίζω ότι μπορώ να σας πω ότι αυτό θα απομακρυνθεί».

Οι επενδυτές εξακολουθούν να εστιάζουν στις εξελίξεις στην Τουρκία ενώ η τουρκική τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει τις τραπεζικές συναλλαγές swap. Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε το τελευταίο αίτημα αποφυλάκισης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, μέχρι να απελευθερωθεί ο Μπράνσον δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με θύμα την τουρκική λίρα. Όμως και ο Τραμπ έχει θέσει ως πρώτο όρο και έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να δει τον Μπράνσον να φτάνει στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε αύξηση των δασμών σε σειρά αμερικανικών προϊόντων καθώς δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση στην εφημερίδα της Τουρκικής κυβέρνησης λίγες ώρες μετά τη προτροπή Ερντογάν για μποϊκοτάζ σε ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Οι αυξημένοι δασμοί αφορούν εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού.

Απώλειες καταγράφουν Facebook, Apple, Netflix και Alphabet μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από την Tencent, που καταγράφει την πρώτη πτώση κερδών την τελευταία δεκαετία.