Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξάγονται υπό συνθήκες εκφοβισμού

Ο υπουργός ΕξωτερικώνΓιάννης Κασουλίδης, λίγο πριν από την άφιξη του στην Αθήνα δήλωσε στο real.gr ότι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξάγονται υπό συνθήκες εκφοβισμού».

Ο Γιάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί το πρωί (11:00) με τον Ε.Βενιζέλο για τον συντονισμό των κινήσεων μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προσπάθειές της να εμποδίσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, χωρίς να αποκλείονται συγκεκριμένες εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού εξωτερικών:

Για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες, ούτε έχουμε εγκαταλείψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Απλά ανέστειλε τη συμμετοχή του στις προγραμματισμένες για το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου συναντήσεις των ηγετών των δύο Κοινοτήτων, με την παρουσία και του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Eide.

Η κίνηση αυτή έγινε για να δοθεί χρόνος στον ΟΗΕ και σε άλλες Κυβερνήσεις να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των παράνομων και προκλητικών συμπεριφορών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Δημοκρατία είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχουμε παραχωρήσει αποκλειστικά δικαιώματα σε συγκεκριμένες εταιρείες για εξερεύνηση και αξιοποίηση πιθανών υδρογονανθρακικών πόρων υπογράφοντας σχετικές συμφωνίες. Οι ενέργειές μας είναι σύμφωνες με τη διεθνή νομιμότητα και απορρέουν από την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχο και Διεθνώς αναγνωρισμένο Κράτος. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε.

Είναι προφανές και όλοι το αναγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξάγονται υπό συνθήκες εκφοβισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται υπό στρατιωτικές απειλές και προσπάθειες επιβολής της ισχύος. Αυτό παραβιάζει την αρχή διαπραγμάτευσης επί ίσοις όροις. Πώς λοιπόν θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ίδια ώρα που το τουρκικό ναυτικό παραβιάζει την ΑΟΖ νότια της Κύπρου;