Οι δηλώσεις του Έρογλου δεν επιτρέπουν αυταπάτες

Οι δηλώσεις του κ. Έρογλου στην εφημερίδα Μιλιέτ δεν επιτρέπουν αυταπάτες και αποκαλύπτουν τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις στο κυπριακό. Ο κ. Έρογλου μας το είπε ξανά πεντακάθαρα ότι ο στόχος του ιδίου και της Άγκυρας, είναι η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβολή μιας δοτής λύσης τουρκικών προδιαγραφών προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει διάθεση να μετακινηθεί από τις απαράδεκτες θέσεις της για δύο λαούς, δύο κράτη και δύο κυριαρχίες. Η πλευρά μας μπροστά σε αυτή την αδιαλλαξία πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν εφόσον διαμορφωθούν συγκεκριμένη βάση και συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εδράζονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού επιβάλλεται να πάρουν θέση απέναντι στην άρνηση και την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς. Ειδικά ο Αμερικανικός παράγοντας, αν επιθυμεί να ανοίξει το «παράθυρο ευκαιρίας» στο κυπριακό που διαπιστώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Κέρι, τότε πρέπει να πιέσει την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη και άκαρπη στάση τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρά συμφέροντα στη γειτονίας μας τα οποία μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από ένα νέο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για επίλυση του κυπριακού που θα εξασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Κύπρο, θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.