Οι δανειστές φέρουν ευθύνη για την κρίση στην Κύπρο

Ο Εκπρόσωπος της Κύπρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ Μένο Σνέλ σε δήλωσή του που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του Ταμείου για την Κύπρο υπό το Κεφάλαιο Δ` ανέφερε ότι η περίπτωση της Κύπρου αναδεικνύει την αδυναμία των διεθνών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), να κτυπήσουν εγκαίρως το καμπανάκι πριν από μια επερχόμενη κρίση.

Όπως ανέφερε, «η περίπτωση της Κύπρου, έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά την πολιτική στους τομείς της σύγχρονης τραπεζικής ανάλυσης, το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, το μέγεθος των χρηματοπιστωτικών συστημάτων / ιδρυμάτων, την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και η αδυναμία των ρυθμιστικών αρχών ή άλλων διεθνών οικονομικών επιτηρητών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- να χτυπήσουν έγκαιρα το καμπανάκι πριν από μια επερχόμενη κρίση.

«Ακόμα κι αν μερικά από αυτά τα ζητήματα πρωταγωνιστούν στα διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας, μερικές από τις απαντήσεις παραμένουν ακόμα ασαφείς», αναφέρει ο κ. Σνέλ.

Όπως ανέφερε, η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι σε ένα εύθραυστο περιβάλλον όπως το σημερινό, οι άτολμες πολιτικές οδηγούν σε αναβολή μόνο, των βαθύτερων προβλημάτων που θα στοιχειώσουν αργότερα μια χώρα.

«Η περίπτωση της Κύπρου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές μετατοπίσεις», είπε.

Όπως αποδεικνύεται, ανέφερε, η σταθερή και εκ των προτέρων δράση μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη αναπροσαρμογή από ό,τι το αντίθετο.

Όσον αφορά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο κυπριακό πρόγραμμα, ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές αντιμέτωπες με ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ στη σύγχρονη ιστορία του νησιού, έχουν προχωρήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σημειώνοντας ότι ένας αριθμός προκλήσεων ακόμα παραμένει, ο εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι ύστερα από δεκαοχτώ μήνες πιστής εφαρμογής του προγράμματος, η Κύπρος βρίσκεται σε ένα καλό σημείο για να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι κυπριακές αρχές έχουν επίγνωση ότι τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα θα τεθούν σε κίνδυνο εάν υπάρξει οποιοδήποτε ίχνος εφησυχασμού και είναι, επομένως,
αποφασισμένες να προωθήσουν τις αλλαγές που προκύπτουν μέσα από τις δεσμεύσεις τους στο μνημόνιο, ακόμη και μετά τις αντιξοότητες που έχουν προκύψει.

Καταλήγοντας, αναφέρεται ότι με τη συνεχή καθοδήγηση από το ΔΝΤ και με προσεκτικό σχεδιασμό της πολιτικής για το υπόλοιπο του προγράμματος, οι αρχές της Κύπρου εκφράζουν βεβαιότητα ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία.