Οι “δέκα” εντολές της Τρόικα για τη φοροδιαφυγή

Με σχέδιο της Τρόικα, το οποίο θα τελεί υπο την υψηλή εποπτεία του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ραιχενμπαχ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πατάξει την φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και φοροκλοπή που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Η “μυστική” αλληλογραφία της τρόικα με την κυβέρνηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Με σημερινό της δημοσίευμα η Real News αναφέρει ένα σχέδιο 10 σημείων, βάσει του οποίου η τρόικα ζητά απο την κυβέρνηση:

1. Να έχει υιοθετηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2012 διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των φοροελεγκτών

2. Να αναβαθμίσει τη διαδικασία προσλήψεων και αξιολόγησης φοροελεγκτών, με στόχο έως τον Ιούνιο του 2013 να δραστηριοποιηθούν 2000φοροελεγκτές

3. Να προχωρήσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι με τη χρήση τεχνικών υπολογισμού ρίσκου

4. Να αποσυρθεί ως τον Ιανουάριο του 2013 η ρύθμιση για τον αναγκαστικό έλεγχο όλων των φορολογικών δηλώσεων τα δεκα τελευταία χρόνια διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα -με νόμο-να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε δηλώσεις προηγούμενων ετών

5. Να προχωρήσει ως τον Μάρτιο του 2013 στη σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή ενός σύγχρονου και ευέλικτου κώδικα όσον αφορά τη σύγκρουση ή την σύμπνοια συμφερόντων στις επιχειρήσεις

6. Να διαμορφωθεί ένα σύστημα για την προστασία όσων καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή

7. Να προσληφθεί ως τον Απρίλιο του 2013 ένας εθνικός συντονιστής για τη δράση κατά της διαφθοράς

8. Να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες διαχείρισης του χρέους στις μεγαλύτερες τοπικές εφορίες και να τοποθετηθεί σε αυτές το 10% του προσωπικού, για να ασχολούνται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

9.Να προχωρήσει στην τοποθέτηση ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που θα συνδέει όλες τις ΔΟΥ

10. Να ιδρύσει ειδικά φορολογικά δικαστήρια

Προτεραιότητα θα δίνεται στους ελέγχους όσων έχουν βεβαρυμένο φορολογικό μητρώο, στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και σε όσες έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα απο ενδοκοινοτικές συναλλαγές, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν επι το πλείστον, όπως δικηγόροι, τραγουδιΣτές, ηθοποιοί, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ.