Οι γεφυρωτικές προτάσεις του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές

Στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι, δεν είναι δεσμευτικές και χωρίς οποιαδήποτε επίσημη υπόσταση οι όποιες γεφυρωτικές προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν επιδιαιτησία, κάτι που αποκλείεται, όπως επεσήμανε, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ύστερα από συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως όταν επανέλθει στην Κύπρο θα φέρει μαζί του ορισμένες γεφυρωτικές προτάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Κύπρο, μέσω της αποστολής των καλών υπηρεσιών, θέλουν να βοηθήσουν τη διαδικασία και μπορούν να εισηγούνται προφορικά απόψεις για να βοηθήσουν τα δυο μέρη, χωρίς οι απόψεις αυτές να είναι δεσμευτικές ή να έχουν την όποια επίσημη υπόσταση”.

Είναι μια μορφή βολιδοσκόπησης έτσι ώστε να βοηθήσουν τη διαδικασία, πρόσθεσε. Πρόκειται, σημείωσε, για ιδέες που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν τη διαδικασία, αναλόγως με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε πως “σε καμία περίπτωση (οι προτάσεις αυτές) δεν αποτελούν επιδιαιτησία” και πως αυτό “αποκλείεται βάσει του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Άιντα αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.