Οι Βρετανοί ενώπιον της μεγαλύτερης πτώσης του βιοτικού τους επιπέδου τα τελευταία 60 χρόνια

Οι Βρετανοί είχαν προειδοποιηθεί ότι έχει δρομολογηθεί η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου από την εποχή που τηρούνται αρχεία, πριν από περίπου 60 χρόνια, αφού ο δημοσιονομικός φύλακας του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να κόβει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Στην ανάλυση του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης και της συνοδευτικής της έκθεσης από την Υπηρεσία για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού (ΥΕΠ), το Ίδρυμα για την Ανάλυση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία θα φτάσει τα 42 δισεκατομμύρια λίρες (56 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, ένα ποσό που είναι μικρότερο από ό, τι προβλεπόταν από την ΥΕΠ το Μάρτιο.

Υπολόγισε επίσης ότι οι μισθοί έως το 2025 τουλάχιστον δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα προ κρίσης, δηλαδή στα επίπεδα του 2007, αποπληθωρισμένα. Η μέση ετήσια αμοιβή προβλέπεται να είναι μικρότερη κατά 1.030 λίρες το 2022, σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί σε ένα πρωτοφανές διάστημα 19 ολόκληρων τριμήνων μεταξύ 2015 και 2020, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση.

Η ανάλυση αυτή υπογραμμίζει την πρόκληση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ την Τετάρτη, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τον προϋπολογισμό που έδωσε στην κυβέρνηση ελάχιστο περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς ενόψει του Brexit που έρχεται όλο και πιο κοντά.