Οι βουλευτές στην Ισπανία άναψαν «πράσινο φως» για την εκταφή του Φράνκο

Πράσινο φως έδωσαν σήμερα οι Ισπανοί βουλευτές για την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μαυσωλείο του που βρίσκεται κοντά τη Μαδρίτη.

Το σχετικό διάταγμα της κυβέρνησης εγκρίθηκε με 172 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά και 164 αποχές. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προτίθεται να προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων του Φράνκο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

O σοσιαλιστής πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του λίγο αφότου ανήλθε στην εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να επιτρέψει, ως εδραιωμένη και ευρωπαϊκή δημοκρατία, σύμβολα που διχάζουν τους Ισπανούς».

Το τεράστιο μαυσωλείο παραμένει σημείο αμφιλεγόμενο σε μια χώρα που πασχίζει να συμφιλιωθεί με την κληρονομιά του φασιστικού καθεστώτος του Φρανκο, που κυβέρνησε τη χώρα από τα τέλη του εμφυλίου πολέμου το 1939 μέχρι το 1975.

Το μαυσωλείο χτίστηκε θεωρητικά για να τιμήσει όλα τα θύματα κι απ’ τις δύο πλευρές του αιματηρού Ισπανικού εμφυλίου και εκεί βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα άνω των 33.000 νεκρών. Αλλά μόλις δύο τάφοι ξεχωρίζουν στην Κοιλάδα των Πεσόντων με τη βασιλική και τον σταυρό ύψους 150 μ. που δεσπόζει στη γύρω περιοχή: εκείνος του Φράνκο και εκείνος του Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή το 1933 του φασιστικού σχηματισμού της Φάλαγγας.

Ενώ στην ανοικοδόμησή του εργάστηκαν καταναγκαστικά χιλιάδες κρατούμενοι πολέμου, που αγωνίστηκαν κατά του Φράνκο στη διάρκεια του εμφυλίου.