Οι Βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, άσκησαν πιέσεις προς την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για την έγκαιρη προετοιμασία του πλαισίου αφερεγγυότητας, κατά τη διάρκεια συζήτησης δύο προτάσεων νόμου, που προνοούν την αναστολή της εφαρμογής της βασικής νομοθεσίας για τις εκποιήσεις,
Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων χωρίς παράλληλα να τεθεί σε εφαρμογή το απαραίτητο δίχτυ προστασίας, το οποίο θα προστατεύσει τους βιώσιμους δανειζόμενους από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών».
«Δυστυχώς, παρά αυτές όλες τις δεσμεύσεις, ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των τραπεζών, η νομοθεσία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των δανειζομένων δεν είναι έτοιμη και έχει καθυστερήσει».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ τράπεζας – δανειζόμενου». Πρέπει, πρόσθεσε, «να εξαναγκαστούν οι τράπεζες με νομοθεσία να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, πρέπει να διαφυλαχθούν οι βιώσιμες κυπριακές επιχειρήσεις, πρέπει να προστατευθούν τα κυπριακά νοικοκυριά». Πρέπει, συμπλήρωσε, «να δώσουμε στους Κύπριους πολίτες την προστασία που δικαιούνται». Δεν πρέπει, σημείωσε, «να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων χωρίς παράλληλα να εφαρμοστεί το δίχτυ ασφαλείας του πλαισίου αφερεγγυότητας».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «η νομοθεσία έχει τεθεί σε εφαρμογή και μπορείτε να ρωτήσετε όποιο δικηγόρο να σας πει ότι οι νομοθεσίες τίθενται σε εφαρμογή ανεξαρτήτως του αν προνοούν την περαιτέρω ψήφιση δευτερογενούς νομοθεσίας και κανονισμών». Έχουμε, ανέφερε, «σωρεία νόμων αυτή τη στιγμή που εφαρμόζονται και λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία που προνοούν την εφαρμογή κανονισμών, που δεν έχουν όμως αυτούς τους κανονισμούς και όμως οι νόμοι εφαρμόζονται κατά αναλογία». Προς αυτό έδωσε ως παράδειγμα τη νομοθεσία για την επίταξη ακίνητης περιουσίας.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει ακόμη ένας μήνας περιθώριο για να υλοποιηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «μακάρι να φέρει το πλαίσιο αφερεγγυότητας η Κυβέρνηση». Αν φέρει, πρόσθεσε, «το πλαίσιο αφερεγγυότητας και αν είναι ικανοποιητικό ικανοποιείται, ακριβώς, η προϋπόθεση που θέτει το ΔΗΚΟ».
Σε ερώτηση τι είπε στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι «έχει διατυπώσει σήμερα τη θέση ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας περί τα μέσα του Δεκέμβρη με στόχο να ψηφιστεί αυτό το πλαίσιο μέχρι το τέλος του χρόνου».
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προωθηθούν οι προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι προτάσεις νόμου έχουν συζητηθεί, θα τοποθετηθεί η Επιτροπή σε άλλη συνεδρία κατά πόσο θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς το δίχτυ ασφαλείας, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό το πράγμα και οι δανειζόμενοι γιατί οι δανειζόμενοι δέχονται αυτή τη στιγμή αφόρητες πιέσεις από τις τράπεζες». Έχει σημασία για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων, ανέφερε.
Τη θέση ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μπει «μπροστά στο δίλημμα της εκταμίευσης της δόσης και του ξεπουλήματος των σπιτιών του κόσμου» εξέφρασε στις δηλώσεις της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Στέλλα Μισιαούλη, σημειώνοντας ότι «είμαστε ξεκάθαροι και είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τα άλλα κόμματα».
Ο κύριος λόγος που η δική μας πρόταση προνοούσε αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 «ήταν γιατί προβλέπαμε αυτό που είδαμε και σήμερα», ανέφερε. Προϋπόθεση πρόσθεσε, «για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας του κόσμου είναι το πολυνομοσχέδιο, όπως λέμε, της αφερεγγυότητας».
Σήμερα, ανέφερε, «και με παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα νομοσχέδια δεν θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του χρόνου. Άρα, πρόσθεσε, «εκείνο που μας απομένει είναι να ανασταλεί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2014 και να αναμένουμε την κατάθεση της νέας νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα».
Τη θέση ότι «το θέμα των εκποιήσεων και όλων των σχετικών με τις εκποιήσεις θεμάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά αν δεν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», εξέφρασε ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης. Πέρα από τη Βουλή, πρόσθεσε, «και η Κυβέρνηση, και η Κεντρική Τράπεζα και τα τραπεζικά ιδρύματα οφείλουν να κάνουν όλοι εκείνο που τους αναλογεί».
«Μόνο αν όλοι αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και συμπεριφερθούν υπεύθυνα θα γίνουν κατορθωτές λύσεις, οι οποίες και τις τράπεζες θα βοηθήσουν στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τους ευάλωτους πολίτες θα προστατεύσουν, αλλά και στην κυβέρνηση θα διασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση των δημόσιων αναγκών», είπε ο κ. Νικολαΐδης.
Δυστυχώς, ανέφερε, «ούτε Κυβέρνηση, ούτε Κεντρική Τράπεζα, μας έδωσαν απαντήσεις». Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, σημείωσε, «επέδειξε ακατανόητη καθυστέρηση μέχρι να αρχίσει η ετοιμασία των νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που έπρεπε να ήταν προϋπόθεση για το νόμο των εκποιήσεων και όχι να έρχεται εκ των υστέρων να θεραπεύσει κενά του νόμου, που όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν»
Σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ «ούτε η Κεντρική Τράπεζα έδωσε πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που κωλυσιεργεί να δώσει στοιχεία που είναι απαραίτητα και στην Κυβέρνηση και στη Βουλή». Αναφορά έκανε και σε καθυστέρηση της Κεντρικής να επικαιροποιήσει τον Κώδικα Αναδιαρθρώσεων, ενώ κριτική άσκησε και προς τις τράπεζες, λέγοντας ότι με τη συμπεριφορά τους δεν συμβάλλουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Ως Οικολόγοι μαζί με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ έχουμε υποβάλει αυτή την πρόταση νόμου για να εφαρμοστεί ένας μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για την ταχύτατη και σε σωστή βάση επεξεργασία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τους μικρο-οφειλέτες έναντι της αυθαιρεσίας των τραπεζών», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Στόχος, είπε, «να σταλεί μήνυμα προς τις τράπεζες ότι η Βουλή δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτού του ληστρικού και επιθετικού νόμου από μέρους των τραπεζών». Έχουμε λάβει, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «υπόψη μας τις απόψεις του Υπουργού όπως κατατέθηκαν σήμερα», λέγοντας ότι «δεν θα επιδείξουμε πολιτική αντιπαράθεσης και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα».
Όμως, σημείωσε, «το μήνυμα πρέπει να πάει ξεκάθαρα προς τις τράπεζες, την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς την Κεντρική Τράπεζα, η οποία – πρέπει να πω – δυστυχώς δεν βοηθά στο βαθμό που θα έπρεπε στις εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αρνούμενη να καταθέσει τα σενάρια και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Οικολόγων ένα βασικό στοιχείο της συνεδρίασης είναι ότι «υπέστη ακριβώς σοβαρή πίεση από όλα τα πολιτικά κόμματα η Κεντρική Τράπεζα ότι θα καταθέσει αυτά τα στοιχεία στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εργασιών της Επιτροπής και να μπορέσουμε να έχουμε τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα το συντομότερο για ψήφιση».