Οι αρχαίοι Κέλτες έπιναν ελληνικό κρασί..!

Οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού φαίνεται ότι πραγματοποιούνταν ήδη από την αρχαιότητα και σύμφωνα με νέα έρευνα, 2.500 χρόνια πριν οι Κέλτες έκαναν τεράστια ταξίδια για να το απολαύσουν.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Γερμανία και τη Γαλλία που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, οι Κέλτες ταξίδευαν ακόμη και μέσα από ποτάμια και βουνά για να βρουν το αγαπημένο τους ελληνικό κρασί. Οι επιστήμονες μελέτησαν οργανικά υπολείμματα που βρέθηκαν μέσα σε κούπες, αγγεία και κανάτες, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Βουργουνδίας και χρονολογούνται περί το 500π.Χ και κατέληξαν ότι έπιναν κόκκινο ελληνικό κρασί, καθώς και μπίρα από κεχρί δικής τους παραγωγής. Μάλιστα, από τα 99 σκεύη που μελετήθηκαν, τα 16 ήταν ελληνικού στιλ, κυρίως αττικοί ερυθρόμορφοι αμφορείς.

Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει την αγάπη των Κελτών για το αλκοόλ στα συμπόσια τους και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους», σημείωσε η επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων, Σίνθιαν Σπιτέρι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν.