Οι αρχές των Βρετανικών βάσεων σε διαβουλεύσεις με τη ΚΔ για τους πρόσφυγες

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας ώστε να διευθετηθεί το θέμα με τους 120 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί με δυο πλοιάρια στις ακτές του Ακρωτηρίου και οι οποίοι φιλοξενούνται επί του παρόντος από τις Βρετανικές Βάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΒΒ Kristian Gray πως μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ποια χώρα ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι μετανάστες, διαβεβαίωσε ωστόσο πως έχουν όλοι εξεταστεί και είναι καλά στην υγεία τους.

Είπε ακόμη πως δεν είναι σε θέση να αναφέρει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το χειρισμό του θέματος, προσθέτοντας ότι οι αρχές των Βάσεων βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Gray υπογράμμισε πως για τέτοια περιστατικά υπάρχει σχετική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία επικαλείται το αρμόδιο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Συγκεκριμένα, είπε ο εκπρόσωπος των Βάσεων, η ανακοίνωση αναφέρει «έχουμε μια συμφωνία με τη Δημοκρατία της Κύπρου το 2013 για να διασφαλίσουμε ότι οι κυπριακές αρχές θα λάμβαναν την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις».

«Τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν γιατί είναι σημαντικό για εμάς να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην μεταναστευτική κρίση, συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς εταίρους μας, για να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες, να ανακόψουμε τη δράση των διακινητών προσώπων και για να αντιμετωπίσουμε τους βασικούς λόγους της αστάθεια που αναγκάζουν ανθρώπους να ψάξουν κάπου αλλού μια νέα ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρει πως βασική προτεραιότητα τους αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση ότι όλοι οι μετανάστες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, χωρίς ωστόσο να δίνονται επιπρόσθετες πληροφορίες.