Οι αθλήτριες μπάσκετ της Τουρκίας θα μπορούν πλέον να φορούν χιτζάμπ

Η τουρκική ομοσπονδία μπάσκετ ήρε την απαγόρευση του χιτζάμπ που ίσχυε για τις αθλήτριες των τουρκικών ομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah.

Η απόφαση ελήφθη με την υποστήριξη του υπουργού Νεότητας και Αθλητισμού Ακίφ Κιλίτς και άλλων ανώτατων αξιωματούχων. Μετά την άρση της απαγόρευσης, οι αθλήτριες των τουρκικών ομάδων μπάσκετ θα μπορούν να αγωνίζονται φορώντας χιτζάμπ, το ισλαμικό κάλυμα του κεφαλιού.

Το άρθρο 4.4.2. του κανονισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA) απαγορεύει στους αθλητές να φορούν αξεσουάρ κεφαλιού, με εξαίρεση τις κορδέλες που δεν υπερβαίνουν σε πλάτος τα 5 εκατοστά. Η απαγόρευση αφορά κάθε αξεσουάρ που χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς και όλους τους αγώνες μπάσκετ που τελούν υπό την αιγίδα της FIBA.

Δύο αμερικανίδες μουσουλμάνες , η Ιντιρα Κάλιο και η Μπιλκίς Αμπντούλ-Κααντίρ, που έπαιζαν μπάσκετ στο κολλέγιό τους στις ΗΠΑ έχουν αναλάβει διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την τροποποίηση του κανονισμού της FΙΒΑ και την άρση της απαγόρευσης.