Οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζουν χρέωση… με το κιλό!

Βρετανική startup θα ζυγίζει τους επιβάτες πριν από κάθε πτήση με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

H βρετανική startup Fuel Matrix έχει μια πρόταση για τις αεροπορικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία. Μια πρόταση που αφενός θα εξοικονομήσει χρήματα στις αεροπορικές κι αφετέρου θα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια μέθοδο ακριβούς υπολογισμού του βάρους των επιβατών μιας πτήσης που θα επιτρέπει στις εταιρείες να υπολογίζουν με ακρίβεια σταγόνας τα καύσιμα που χρειάζονται για το κάθε ταξίδι. Έτσι ώστε και να μην σπαταλούν παραπάνω χρήματα σε καύσιμα απ’ όσα πραγματικά χρειάζονται και, ταυτόχρονα, να περιορίζονται με την οικονομία καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων.

Να τονίσουμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Fuel Matrix ανέφερε πως δεν πρόκειται να ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να χρεώνουν ανάλογα με τα κιλά των επιβατών και πως τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν το βάρος των ταξιδιωτών θα πρέπει να διαγράφονται μετά από κάθε πτήση.

Ωστόσο, κάτι ανάλογο έχει ήδη εφαρμοστεί από την Samoa Air, που από το 2013 κι έπειτα χρεώνει διαφορετικά ανά μίλι ανάλογα με το βάρος του κάθε επιβάτη. Ενώ και οι Havaiian Airlines κέρδισαν την έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ώστε να μπορούν να κατανείμουν τις θέσεις στα αεροπλάνα αναλόγως των σωματικών διαστάσεων των επιβατών.

Εξάλλου, και η Finnair, η μεγαλύτερη αεροπορική της Φινλανδίας, από το 2017 κι έπειτα προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες της να ζυγίζονται εθελοντικά στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, σε μια προσπάθεια να καθορίζονται επακριβέστερα οι απαιτήσεις κάθε πτησης σε καύσιμα και μέτρα ασφαλείας.

Άλλωστε, οι Uzbekistan Airways, ήδη από το 2015 ανακοίνωσαν πως θα ζυγίζουν τους επιβάτες με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πτήσεων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Lonely Planet, η εταιρεία Fuel Matrix βρίσκεται ήδη σε επαφή με βρετανικές αεροπορικές, ώστε να βρεθεί ένας διακριτικός τρόπος ζύγισης των επιβατών, προκειμένου να μην έρχονται σε δύσκολη θέση.