Οικονομική βοήθεια ύψους 1,1 εκατ. σε 190 νοικοκυριά αιτητών διεθνούς προστασίας

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου  στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δ. Πόλεως Χρυσοχούς « Πρόγραμμα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές», ανέφερε ότι η Κύπρος ως χώρα μέλος της ΕΕ έχει υποχρέωση να εφαρμόσει στρατηγικές που να οδηγούν στην ένταξη των μεταναστών, βασιζόμενες στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Γι αυτό το σκοπό αυτό συνέχισε, η Κύπρος υιοθέτησε διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και εναρμόνισε την εθνική μας νομοθεσία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λέγοντας πως κύρια προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή μεταξύ των μεταναστών της αρχής της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής και εθνικής καταγωγής.

Η αρχή αυτή συνέχισε, διασφαλίζεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις διάφορες συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβεβαίωσε επίσης πως παρά τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τόπο μας, το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις του , ώστε όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανόμενων και των μεταναστών να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή.

Ενδεικτικά ανέφερε πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κατά το έτος 2014 παραχώρησαν οικονομική βοήθεια σε περίπου 190 νοικοκυριά αιτητών διεθνούς προστασίας συνολικού ύψους €1.1 εκ. περίπου και σε περίπου 248 νοικοκυριά αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και κατόχων καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας συνολικού ύψους €2.7 εκ. περίπου.

Πρόσθετα, στη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.), ορίζεται ότι δικαιούχοι – όπως είπε- είναι μεταξύ άλλων και υπήκοοι τρίτης χώρας οι οποίοι κατέχουν το νομικό καθεστώς που προβλέπεται στον περί Προσφύγων Νόμο, εξαιρουμένων των αιτητών ασύλου .

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε πως το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει πάντα σε υψηλή προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο τη στήριξη των μεταναστών.

Η μετανάστευση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζει διάφορες αλλαγές και δυσκολίες, είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως παρόλα αυτά αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια, σε συνθήκες που θα του επιτρέπουν να εκφράσει την μοναδικότητά του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή.

Η μουσικοχορευτική εκδήλωση ανταλλαγής γεύσεων περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, ποντιακούς και γεωργιανούς χορούς και σριλανκέζικους χορούς.

Επίσης, στην εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα γευσιγνωσίας από κυπριακή, βουλγάρικη, σριλανκέζικη και βιετναμέζικη κουζίνα.