Οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Δαμασκό

Νέες κυρώσεις κατά της Συρίας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία 28 ακόμα ανθρώπων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, στους οποίους απαγορεύθηκε η χορήγηση βίζας, ενώ επέβαλε περιορισμούς και σε δύο εταιρείες.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο και αυξάνει σε 181 τον αριθμό των ανθρώπων του καθεστώτος και σε 54 τον αριθμό των εταιριών που έχουν τεθεί στις μαύρες λίστες της Ε.Ε., σύμφωνα
με διπλωματική πηγή. Η ταυτότητα των ανθρώπων και των εταιρειών που πλήττονται από τις σημερινές κυρώσεις δεν είναι ακόμα γνωστή όμως η ίδια πηγή αναφέρει ότι, οι δυο νέες εταιρείες εναντίον των οποίων επεβλήθησαν σήμερα κυρώσεις, είναι ύποπτες για την αγορά όπλων και υλικού τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταστολή.

Χθες το βράδυ, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συνομιλίες με το ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ, κυρίως για την κρίση στη Συρία, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την προσέγγιση των θέσεών τους.

«Συζητήσαμε για τη Συρία χθες το βράδυ με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν μπορώ να πω ότι σημειώσαμε οποιαδήποτε πρόοδο», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο Λουξεμβούργο. «Όπως συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες με τη Ρωσία, δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος ανάφλεξης αυξάνεται και κανένας, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, δεν έχει συμφέρον από αυτό», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Είναι απαραίτητο να πειστούν αυτοί που συνεχίζουν να προστατεύουν το καθεστώς Ασαντ ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός πολέμου μέσω τρίτων», είπε ο γερμανός υπουργός. Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση, γιατί τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να προστεθεί στο δράμα των σύρων προσφύγων και μια σύγκρουση ανάμεσα σε Σύρους και Τούρκους».