Οικολόγοι: Όχι στις εκποιήσεις και σε άλλη φτωχοποίηση των πολιτών

Δηλώσεις κ.Ελένης Χρυσοστόμου, Εκπροσώπου Τύπου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Παρακολουθούμε από μακριά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να συμφωνήσει με τη τρόικα στο θέμα του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωσή μας να ξεκαθαρίσουμε προς πάσαν κατεύθυνση ότι ως Κίνημα Οικολόγων δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις εάν δεν ικανοποιηθούν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

α) να αλλάξει και ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

β) να προηγείται σε όλες τις περιπτώσεις η σωστή αναδιάρθρωση των δανείων με αυστηρή εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας.

γ) στην εκτίμηση της αξίας του ακινήτου να λαμβάνεται ως βάση η εκτίμηση του κτηματολογίου, να έχει ο οφειλέτης δικαίωμα ορισμού δικού του εκτιμητή και δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο.

δ) να υπάρχει στόχευση του μέτρου ώστε να μην αφορά μικροφειλέτες και άτομα από ευάλωτες ομάδες (πχ ανέργους, πολύτεκνους, αναπήρους, συνταξιούχους κλπ).

Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τις διαβουλεύσεις. Αναμένουμε ότι μέσα από τις σκληρές όπως τις παρουσιάζουν διαπραγματεύσεις να έχει διαφυλαχτεί η κοινωνία και οικονομία μας από τις αναταραχές τις οποίες θα φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν στη χώρα μας πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες με τα γνωστά άθλια κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.