Οικολόγοι: Ωρομίσθιοι μένουν άνεργοι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Είναι με μεγάλη απογοήτευση που διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε την Βουλή των Αντιπροσώπων όσον αφορά το θέμα προσλήψεων των ωρομισθίων που απασχολούνταν σε εποχιακές θέσεις εργασίας σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου το 2012. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για πρόσληψη ωρομισθίων στις πλείστες υπηρεσίες αλλά άτομα που είχαν απασχοληθεί για χρόνια και κατέχουν την απαιτούμενη εμπειρία δεν κλήθηκαν να δουλέψουν φέτος.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης όπως αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό του κράτους 992 θέσεις ωρομισθίων, ξεσηκώνοντας κύμα διαμαρτυριών τόσο από τους πολίτες όσο και από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων. Η νέα κυβέρνηση έφερε άρον-άρον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο για να επαναπροσληφθούν αυτά τα άτομα, συνδεδεμένο με νέες αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να καλυφτεί η επιπλέον δαπάνη. Διαφάνηκε ότι γίνονταν πρόχειρες, εσπευσμένες διευθετήσεις. Διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι δεν κατατεθεί υπόμνημα που να καθορίζει πόσα άτομα ακριβώς θα προσλαμβάνονταν.

Με εισήγηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη αναβλήθηκε η ψηφοφορία των 2 νομοσχεδίων μέχρι να δοθεί πλήρης εικόνα στην Βουλή και να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα που είχαν απασχοληθεί το 2012 θα απασχολούνταν και το 2013. Όπως και έγινε, και η Βουλή υπερψήφισε την τροποποίηση σε έκτακτη ολομέλεια λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

Όταν διαπιστώσαμε ότι καθυστερούσαν οι προσλήψεις των ωρομισθίων, ενώ οι αποκοπές στους μισθούς ξεκίνησαν άμεσα, διερευνήσαμε το θέμα και διαπιστώσαμε ότι μόνο όσοι έκτακτοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας θα καλούνταν για εργοδότηση σίγουρα, ενώ όσοι δεν είχαν συμπληρώσει αυτό το χρονικό διάστημα θα έπρεπε να περάσουν τη διαδικασία των συνεντεύξεων από την αρχή. Δυστυχώς φαίνεται πως αυτή η διαδικασία άφησε το περιθώριο να προσληφθούν άτομα που δεν είχαν απασχοληθεί ξανά ως ωρομίσθιο προσωπικό και να αποκλειστούν άτομα που ήταν ωρομίσθιοι το 2012 και τα προηγούμενα χρόνια.

Καλούμε την κυβέρνηση όπως διερευνήσει κάθε καταγγελία που φθάνει κοντά της προσεκτικά και λάβει άμεσα μέτρα εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τον αποκλεισμό ωρομισθίων που είχαν εργαστεί τον περασμένο χρόνο. Επίσης, καλούμε τα τμήματα όπως φροντίσουν να επεκτείνουν τα συμβόλαια των ωρομισθίων όσο χρειάζεται για να μην βρεθούν αυτά τα 992 άτομα μετά από κάποιους μήνες και άνεργοι και αποκλεισμένοι από τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων γιατί δεν εργάστηκαν για τουλάχιστο για 6 συνεχείς μήνες.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ