Οικολόγοι: Το ΥΠΕΣ οφείλει να απαντήσει για την ολιγωρία διερεύνησης του Φορέα Τ/Κ περιουσιών

Οικολόγοι: Το ΥΠΕΣ οφείλει να απαντήσει για την ολιγωρία διερεύνησης του Φορέα Τ/Κ περιουσιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε σήμερα την κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων για την πρόθεση του να διερευνήσει σε βάθος όλες τις περιπτώσεις υπαλλήλων του φορέα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που έχουν δηλώσει ότι κατέχουν, είτε οι ίδιοι είτε στενά συγγενικά τους πρόσωπα, Τ/Κ ακίνητες ιδιοκτησίες.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργού να εξετάσει το θεμα και να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αναμένοντας να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Παράλληλα παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα.

Οι καταγγελίες που αφορούν συγκεκριμένο λειτουργό της υπηρεσίας στη Πάφο είχαν δει το φως της δημοσιότητας από το 2016-2017 και είχαν απασχολήσει επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του πρώην βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, που αφορούσε το θέμα αυτό, του κοινοποιήθηκε γνωμάτευση του τότε Γενικού εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη που ξεκαθάριζε ότι παράνομα είχαν παραχωρηθεί εκτάσεις σε μη πρόσφυγες.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί δεν υπήρξε διερεύνηση των καταγγελιών για σύγκρουση συμφέροντος του συγκεκριμένου λειτουργού και γιατί δεν είχε ξεκινήσει  διαδικασία εναντίον του, αφού υπήρχαν καταγγελίες για την δράση του από τουλάχιστον το 2016.

Σε δήλωση της η Συντονίστρια Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Έφη Ξάνθου ανεφερε πως: “Σήμερα επίσημα θα παραδοθεί στον Γενικό Ελεγκτή ο κατάλογος με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που κατέχουν μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών και οι υπάλληλοι υπηρεσίας διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναμένουμε πως θα δοθούν και οι αντίστοιχες πληροφορίες που έχουν ζητηθεί και που αφορούν τα μέλη των επαρχιακών συμβουλευτικών επιτροπών του φορέα..

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πέραν απο την διερεύνηση του θέματος από πλευράς του Υπουργείο Εσωτερικών, αναμένουμε και από τον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει άμεσα τις σοβαρές καταγγελίες, καθώς εδώ και καιρό ζητούσαμε την παρέμβαση του για το εν λόγω ζήτημα. Είναι σημαντικό τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα να διερευνώνται το συντομότερο, ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, η ανάγκη πειθαρχικής δίωξης δημοσίων υπαλλήλων, που έχει ήδη προταθεί από τον Γενικό Ελεγκτή από το 2016, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Καταντά ανέκδοτο πλέον, να παρουσιάζεται ως λόγος αναστολής πειθαρχικών και ποινικών διώξεων η αφυπηρέτησε δημοσίων υπαλλήλων. Η καθυστέρηση στην εξέταση αυτών των καταγγελιών παραπέμπει άμεσα στην προσπάθεια αποφυγής απόδοσης ευθυνών απο πλευράς του Υπουργείο Εσωτερικών».

Είναι πραγματικά αδιανόητο, πρόσφυγες ή και ιδιοκτήτες κατεχομένων περιουσιών να αδικούνται για να κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος τους. Επιτέλους πρέπει να δούμε γίνει πράξη η κάθαρση και η δίωξη των παρανομουντων σε αυτό τον τόπο.